«Το Κέντρο και ο κεντρώος Τύπος την περίοδο 1957-1961»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963720 185 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λυκίδης Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευάγγελος Καραμανωλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Δήμητρα Λαμπροπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Το Κέντρο και ο κεντρώος Τύπος την περίοδο 1957-1961»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Το Κέντρο και ο κεντρώος Τύπος την περίοδο 1957-1961»
Περίληψη:
Η εποχή μεταξύ 1957-1961 ήταν για το Πολιτικό Κέντρο μια έντονη περίοδος πολιτικών διαδικασιών, ζυμώσεων, ενσωματώσεων, ρήξεων που κατέληξαν τελικά στο σχηματισμό της Ένωσης Κέντρου το 1961. Αρχικά, το 1957, οι δύο κύριοι κεντρώοι ηγέτες, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήρθαν σε συμβιβασμό και ένωσαν τα κόμματά τους, το Κόμμα Φιλελευθέρων και τη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση. Το ενισχυμένο κόμμα έλαβε μέρος στις εκλογές του Μαΐου 1958. Παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ευνόησε το Κέντρο, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Το Κόμμα Φιλελευθέρων κατετάγη τρίτο, κάτω από το δεξιό κόμμα (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) και το αριστερό κόμμα (Ενωμένη Δημοκρατική Αριστερά). Η εκλογική ήττα προκάλεσε αναταραχή στο κόμμα και επίσπευσε τη διάλυση. Ο Γ. Παπανδρέου αποσπάστηκε από το κόμμα και δημιούργησε έναν νέο φορέα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κέντρο. Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο βουλευτής Χανίων Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποχώρησε και δημιούργησε, μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του αστικού κόσμου, ένα νέο σχηματισμό, με το όνομα Νέα Πολιτική Κίνηση ή Ομάδα των Δέκα το 1959. Εξάλλου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος το 1960 υποστήριξε το πολιτικό κίνημα ενός στρατηγού, του Γεωργίου Γρίβα. Ο Γρίβας είχε αποκτήσει κύρος από την αντιαποικιακή του δράση κατά των Βρετανών στην Κύπρο ως διοικητής της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών. Ο Γρίβας ονόμασε το νέο του πολιτικό σχηματισμό, Κίνηση Εθνικής Αναγέννησης ή Κίνηση Εθνικής Ανασυγκρότησης. Το εγχείρημα απέτυχε λόγω του ακραιφνούς φιλομοναρχικού παρελθόντος του Στρατηγού ως τέως αρχηγός της φιλοβασιλικής Οργάνωσης Χ. Κατά συνέπεια, καθώς η Νέα Πολιτική Κίνηση και η Κίνηση Εθνικής Αναγέννησης δεν είχαν απήχηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου συνέπηξαν κοινό μέτωπο, την Ένωση Κέντρου. Αυτό το κόμμα ήταν μια ανομοιογενής και ετερόκλητη συμμαχία, η οποία περιελάμβανε και δεξιούς πολιτικούς όπως ο Στέφανος Στεφανόπουλος και αριστερούς όπως ο Ηλίας Τσιριμώκος. Οι δεξιοί πολιτικοί εμφορούνταν απο προσωπικό μένος για τον αρχηγό της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι αριστεροί αντιστοίχως είχαν διαρρήξει τους δεσμούς με το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την πολιτική του έκφραση, την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Η Ένωση Κέντρου απέκτησε τη συνοχή που επιδίωκε από δύο τυχαία γεγονότα, τις εκλογές της Βίας και Νοθείας τον Οκτώβριο του 1961 και τη διακήρυξη του Ανένδοτου αγώνα. Έτσι, εν κατακλείδι, η Ένωση Κέντρου απέκτησε δυναμική κυβερνησιμότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Γεώργιος Παπανδρέου, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κόμμα ΦΙλελευθέρων, Ένωση Κέντρου, Ελευθερία, Το Βήμα, Πάνος Κόκκας, Δημήτριος Λαμπράκης, Ανένδοτος Αγώνας, Εκλογές του 1958
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
169
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική (1).pdf
1009 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.