Μελέτη συσχέτισης επιδημιολογικών, κλινικών, δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών και ιστοπαθολογικών κριτηρίων του βασικοκυτταρικού καρκινώματος δέρματος

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2964072 80 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σγούρος Δημήτριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλέξανδρος Κατούλης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παναγιωτίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμάτιος Γρηγορίου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Διαμάντω Ψυρρή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης επιδημιολογικών, κλινικών, δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών και ιστοπαθολογικών κριτηρίων του βασικοκυτταρικού καρκινώματος δέρματος
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης επιδημιολογικών, κλινικών, δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών και ιστοπαθολογικών κριτηρίων του βασικοκυτταρικού καρκινώματος δέρματος.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ΒΚΚ) σχετικά συχνά εμφανίζεται σε ασθενείς με την μορφή πολλαπλών βλαβών. Κριτικής σημασίας για την θεραπευτική προσέγγιση φαίνεται να είναι οι παράγοντες κινδύνου του νεοπλάσματος για τοπική υποτροπή . Το βασικοακανθοκυτταρικό ή μετατυπικό καρκίνωμα (ΒΑΚ) είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος με χαρακτηριστικά τόσο βασικοκυτταρικού όσο και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Είναι ένας επιθετικός τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος με τάση κυρίως υποτροπών σε σύγκριση με αυτή των μεταστάσεων.

Σκοπός: Η ανίχνευση παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς με πολλαπλά ΒΚΚ (πΒΚΚ) και η περιγραφή των κλινικών και δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών τόσο των χαμηλής όσο και υψηλής επικινδυνότητας όγκων. Δευτερεύων στόχος ήταν η περιγραφή των κλινικο-δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών του ΒΑΚ, καθώς και η διερεύνηση ιστοπαθολογικών συσχετίσεων.

Υλικά και Μέθοδοι: Η μελέτη μας συμπεριέλαβε 225 ασθενείς με ιστορικό 304 χειρουργικώς αφαιρεθέντων πρωτοπαθών ΒΚΚ. Το ατομικό αναμνηστικό και τα δημογραφικά στοιχεία καταγράφηκαν για το σύνολο των ασθενών. Αξιολογήθηκαν οι κλινικές και δερματοσκοπικές εικόνες των ΒΚΚ για προκαθορισμένα κριτήρια και πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση. Επιπλέον, μελετήθηκε ως υποανάλυση και πληθυσμός 22 ασθενών με ΒΑΚ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν παράλληλα και ως ξεχωριστό δείγμα σε σχέση με τον βασικό πληθυσμό ασθενών.

Αποτελέσματα: Τα εγκάυματα 2ου -3ου βαθμού πριν την ενηλικίωση (OR 2.146, p=0.031) και το ατομικό αναμνηστικό ΒΚΚ (OR 3.403, p <0.001) ήταν οι σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση πΒΚΚ . Από τα χαρακτηριστικά του όγκου, κλινικά το εμφανές (προεξάχον) λευκό χρώμα (OR 3.168, p<0.001) και δερματοσκοπικά οι λευκές λαμπερές γραμμές (OR 2.085, p=0.025) φαίνεται να αποτελούν ισχυρές προγνωστικές μεταβλητές για υψηλού κινδύνου ΒΚΚ. Αντίστοιχα, η εκτεταμένη κλινικο-δερματοσκοπική εξέλκωση (up-to 9.2-fold) και η οζώδης μορφολογία (3.6-fold) αυξάνουν την πιθανότητα για υψηλού κινδύνου ΒΚΚ. Αντιθέτως, η εμφανής δερματοσκοπικά μαυροκύανη χρώση είχε αρνητική προγνωστική αξία για νεοπλάσματα υψηλού κινδύνου. (light OR 0.269, p<0.001 / partial OR 0.198, p=0.001). Δερματοσκοπικά στα ΒΑΚ το 92% είχε εμφανή αγγεία κυρίως μονόμορφα διακλαδιζόμενα, διάχυτα διατεταγμένα, εξελκώσεις (88%), δερματοσκοπικά κριτήρια ΑΚΚ (56%), λευκές ταινιοειδείς γραμμώσεις / κηλίδες (56%) και μελαγχρωματικές δομές (40%).

Συμπεράσματα: Η καταγραφή των χαρακτηριστικών των ασθενών με πΒΚΚ και η λεπτομερής ανάλυση της κλινικο-δερματοσκοπικής μορφολογίας των υψηλού κινδύνου όγκων μπορεί να αποβεί ένα χρήσιμο εργαλείο των κλινικών ιατρών για την πρόληψη του συγκριμένου νεοπλάσματος. Το πιο συνηθισμένο πρότυπο του BΑΚ είναι ένα εξελκωμένο οζίδιο προσώπου σε ηλικιωμένους άνδρες με φωτογηρασμένο δέρμα, εμφανίζοντας δερματοσκοπικά συνδυασμό χαρακτηριστικών κυρίως του οζώδους BΚΚ και λιγότερο του ΑΚΚ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, Καρκίνος δέρματος, Πολλαπλά βασικοκυτταρικά καρκινώματα, Μη μελανωματικός καρκίνος δέρματος, Βασικοακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, Δερματοσκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
227
Αριθμός σελίδων:
157
Sgouros Dimitrios PhD.pdf (20 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο