Μέθοδοι Προσομοίωσης σε Προβλήματα Βελτιστοποίησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965567 241 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσουτσουλοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Απόστολος Μπουρνέτας, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέθοδοι Προσομοίωσης σε Προβλήματα Βελτιστοποίησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέθοδοι Προσομοίωσης σε Προβλήματα Βελτιστοποίησης
Περίληψη:
Η βελτιστοποίηση αποτελεί ένα κλάδο των μαθηματικών με πολλές πρακτικές εφαρμογές σε πλήθος διαφορετικών επιστημονικών περιοχών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν εφικτή την επιστράτευση της προσομοίωσης ως εργαλείου στη βελτιστοποίηση οδηγώντας στην ανάπτυξη των μεθόδων βελτιστοποίησης μέσω προσομοίωσης. Η βελτιστοποίηση μέσω προσομοίωσης περιλαμβάνει μεθόδους που μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλο εύρος προβλημάτων και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία προβλήματα στα οποία οι κλασσικές μέθοδοι συναντούν δυσκολίες.
Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μία ανασκόπηση των βασικών μεθόδων βελτιστοποίησης μέσω προσομοίωσης. Οι διάφορες μέθοδοι κατηγοριοποιούνται με βάση τη μορφή της εφικτής περιοχής του προς επίλυση προβλήματος. Διακρίνονται οι περιπτώσεις με συνεχή ή διακριτή περιοχή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται περαιτέρω διάκριση ανάλογα με το μέγεθος της εφικτής περιοχής. Παρουσιάζονται σύντομα τα βασικά σημεία μιας επιλογής των μεθόδων αυτών.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας εξετάζεται η εφαρμογή της μεθόδου βελτιστοποίησης Εμφωλευμένων Διαμερίσεων στο πρόβλημα κατανομής θέσεων στους χώρους αναμονής ενός δικτύου, γνωστό ως Buffer Allocation Problem.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
βελτιστοποίηση, προσομοίωση, εμφωλευμένες διαμερίσεις, βελτιστοποίηση μέσω προσομοίωσης, κατανομή θέσεων σε χώρους αναμονής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
57
TsoutsoulopoulouDimitraDiplomaThesis.pdf (702 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο