Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο χρόνιο πόνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965701 94 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ελευθεριάδης Χαράλαμπος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Α.Παρασκευά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κ.Θεοδωράκη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Α.Μελεμένη Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο χρόνιο πόνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο χρόνιο πόνο
Περίληψη:
Διάφοροι νευρικοί αποκλεισμοί προτείνονται και περιγράφονται σε όλα τα βιβλία παρεμβατικής αλγολογίας με ενδείξεις διάφορα επώδυνα σύνδρομα. Παρότι σε πολλές περιπτώσεις τα θετικά τους αποτελέσματα διαρκούν επί μακρόν, δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα για την χρήση τους στην καθημέρα πράξη και η εκτενής χρήση τους δεν υποστηρίζεται από αποδείξεις της αποτελεσματικότητας τους. Συνήθως αυτοί οι αποκλεισμοί διενεργούνται με συνδυασμό τοπικού αναισθητικού, στεροειδών παραγόντων και άλλων φαρμάκων, ως εφάπαξ έγχυση, σειρά εγχύσεων ή ως συνεχής έγχυση με τη χρήση καθετήρων. ´Εχουν διαγνωστικό, προγνωστικό και θεραπευτικό ρόλο σε διάφορα σύνδρομα χρόνιου πόνου, νευραλγίας και καρκινικού πόνου, ενώ μπορούν ενδεχομένως να περιορίσουν την κεντρική ευαισθητοποίηση στον πόνο και να επηρεάσουν την ανάπτυξη χρόνιου πόνου. Οι καλύτερα μελετημένοι νευρικοί αποκλεισμοί είναι ο αποκλεισμός του μέσου κλάδου των οπισθίων ριζών στον πόνο τον ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων των σπονδύλων και ο αποκλεισμός του Μείζονος ινιακού νεύρου για την αντιμετώπιση κεφαλαλγιών.

Υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές για την χρήση συνεχούς έγχυσης, την προσθήκη διαφόρων πρόσθετων παραγόντων για την επίταση και παράταση του αποτελέσματός τους, και τη χρήση νευρολυτικών αποκλεισμών με τη χρήση χημικών παραγόντων. Ο ρόλος των νευρολυτικών παραγόντων είναι καλά τεκμηριωμένος στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου. Παρά τις περιορισμένες επίσημες αποδείξεις, οι περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί μπορούν να προσφέρουν αναλγησία σε ασθενείς με αθεράπευτο ή δύσκολα διαχειρίσιμο καρκινικό πόνο, με τους αποκλεισμούς του κοιλιακού πλέγματος και των σπλαγχνικών νεύρων τους καλύτερα μελετημένους. Οι συμπαθητικοί αποκλεισμοί χρησιμοποιούνται επίσης σε επώδυνες καταστάσεις όπως η μεθερπητική νευραλγία,το CRPS, σύνδρομα ισχαιμικής αιτιολογίας κ.α.

Ο συνεχής αποκλεισμός έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, όπως είναι ο καρκινικός, ο πόνος από CRPS, ο πόνος από χρόνιο έλκος, ο πόνος μέλους φάντασμα κ.ά.

Συμπερασματικά, υπάρχουν ενδείξεις θετικών αποτελεσμάτων όσον αφορά την θεραπευτική χρήση των περιφερικών αποκλεισμών σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, καθώς και στην πρόληψή τους. Υπάρχει διαφορά και ασυμφωνία ανάμεσα στα κατά κύριο λόγο θετικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην βιβλιογραφία και στις πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις των μελετών που τα παρουσιάζουν. Το μεγάλο μέγεθος των αποτελεσμάτων και τα θετικά αποτελέσματα των δημοσιεύσεων όμως, καταδεικνύουν την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες πάνω στην χρήση τους στο χρόνιο πόνο, με ανάγκη για μεγαλύτερες, προοπτικές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες για τεκμηρίωση της γνώσης μας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιφερικός, Νευρικός, Αποκλεισμός, Πόνος, Χρόνιος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
215
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Eleftheriadis Charalampos Master.pdf
102 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.