Τοπική εφαρμογή συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων στη θεραπεία των χρόνιων ελκών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965782 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαραλαμπάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ι. Καλεμικερακής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γ. Τούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντ. Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τοπική εφαρμογή συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων στη θεραπεία των χρόνιων ελκών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τοπική εφαρμογή συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων στη θεραπεία των χρόνιων ελκών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επουλωτική διεργασία είναι κοινή για όλους τους ιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επούλωση του δέρματος στα χρόνια έλκη. Ως χρόνια ορίζονται τα έλκη που παραμένουν χωρίς επούλωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Στη θεραπεία των χρόνιων ελκών χρησιμοποιούνται διάφορες τοπικές θεραπείες με σκοπό να διεγείρουν και να επιταχύνουν την επούλωση. Στις θεραπείες αυτές συγκαταλέγεται και το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma PRP).
Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και η διεξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από το πεδίο της τοπικής εφαρμογής συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων στην θεραπεία των χρόνιων ελκών.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Google Scholar, και PubMed, για το διάστημα 2015 – 2019. Χρησιμοποιήθηκαν <<λέξεις κλειδιά>>: πλάσμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων, (Platelet Rich Plasma), έλκη κατάκλισης (Pressures ulcers). Και τέθηκαν κριτήρια εισόδου στη μελέτη.
Αποτελέσματα: Τα χρόνια έλκει είναι τα τραύματα εκείνα που εκδηλώνουν αδυναμία να ακολουθήσουν, τη φυσιολογική πορεία της επουλωτικής διαδικασίας. Στα συγκεκριμένα έλκη, για πολυποίκιλες κάθε φορά αιτίες, παρατηρείται αναστολή της διαδικασίας της επούλωσης, και μη θεραπεύσιμη πρόοδος της κατάστασης του πυθμένα του τραύματος, για αρκετό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, χρόνιο έλκος καλείται το τραύμα που αποτυγχάνει να επουλωθεί εντός τριών μηνών. Με κύριο γνώμονα ότι τα χρόνια έλκη αποτελούν πολύπλευρο πρόβλημα υγείας αφενός για τους ίδιους τους ασθενείς και αφετέρου για το σύστημα υγείας, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση μελετών από το 2015 – 2019 με σκοπό την διερεύνησης της αποτελεσματικότητας τις θεραπείας με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια σε σχέση με συμβατικές θεραπείας. Βρέθηκαν και εξετάστηκαν δέκα τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τέσσερις κλινικές δοκιμές χωρίς ομάδα ελέγχου, τρεις συστηματικές ανασκοπήσεις με μετα-ανάλυση, μία αναφορά περίπτωσης και μία συγκριτική μελέτη. Όπως παρουσιάζεται από τις περισσότερες έρευνες υπάρχει μια στατιστικά σημαντική εγγύτητα κατά την εφαρμογή της μεθόδου με συμπύκνωμα αιμοπεταλίων, σε σχέση με άλλες παραδοσιακές θεραπείες.
Συμπεράσματα: Η χρήση του PRP στην επούλωση των χρόνιων ελκών έχει δείξει κάποιο κλινικό όφελος στις διαθέσιμες μελέτες. Ωστόσο, δεδομένης της αφθονίας αντικρουόμενων και μέτριας ποιότητας στοιχείων, δεν υπάρχουν προς το παρόν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση του PRP. Περαιτέρω έρευνα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για την διεξαγωγή εγγύτερων συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, Χρόνια έλκη, Διαβητικά έλκη, Φλεβικά έλκη, Αυξητικοί παράγοντες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
67
Χαραλαμπάκης Ιωάννης Διπλωματική Εργασία.pdf (703 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο