Αξιολόγηση μετρικών χαρακτηριστικών ερωτηματολογίου ASIS για τη ποιότητα ζωής ασθενών μετά από χειρουργείο κοιλίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965890 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κιμ Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαργαρίτα Γιαννακοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κακλαμάνος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μπίρμπας, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση μετρικών χαρακτηριστικών ερωτηματολογίου ASIS για τη ποιότητα ζωής ασθενών μετά από χειρουργείο κοιλίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση μετρικών χαρακτηριστικών ερωτηματολογίου ASIS για τη ποιότητα ζωής ασθενών μετά από χειρουργείο κοιλίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στις ημέρες μας πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως, εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορά σε χειρουργεία κοιλίας. Αρκετά εργαλεία που εκτιμούν τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή έχουν αναπτυχθεί, συμπεριλαμβανομένης και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα σταθμιστεί στα ελληνικά η κλίμακα ASIS (Abdominal Surgery Impact Scale) η οποία αφορά στην ποιότητα ζωής ασθενών ειδικά μετά από χειρουργείο κοιλίας.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, η πολιτισμική προσαρμογή και η αξιολόγηση των μετρικών χαρακτηριστικών της κλίμακας ASIS σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο κοιλίας, σε σύγκριση με ήδη χρησιμοποιούμενες και κοινά αποδεκτές κλίμακες τόσο σε προεγχειρητικό όσο και μετεγχειρητικό επίπεδο.
Υλικό & Μέθοδος: Πρόκειται για μεθοδολογική προοπτική μελέτη κοόρτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Δημόσιου Γενικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου της Αθήνας, από το Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιου του 2020. Η δειγματοληψία ήταν ευκολίας και το δείγμα συντέλεσαν 50 ενήλικες ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν χειρουργείο κοιλίας. Η ποιότητα ζωής των ασθενών αξιολογήθηκε με τις κλίμακες ASIS, SF-20 (20-item Short Form Health Survey) προεγχειρητικά, την ASIS και QoR-15 (Quality of Recovery Score) άμεσα μετεγχειρητικά και στο διάστημα 2 εβδομάδων μόνο με την ASIS. Διενεργήθηκε περιγραφική στατιστική, έλεγχος αξιοπιστίας (συντελεστής Cronbach’s α και μελέτη συσχετίσεων (SPSS24.0, p≤0.05).
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58.62(±12.32) έτη και το 58% αυτών ήταν γυναίκες. Η μέση βαθμολογία της κλίμακας ASIS προεγχειρητικά ήταν 76.96(±13.30), την 1η μετεγχειρητική ημέρα 55.12(±17.22) όπου σημειώνεται στατιστικά σημαντική μείωση και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση 74.40 (±12.89) (p0.9 και στις τρεις χρονικές περιόδους αξιολόγησής του. H συνολική βαθμολογία της ASIS βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντικά συσχέτιση με τη βαθμολογία όλων των υποκλιμάκων του SF-20 (0.512≤rho≤0.736, pΣυμπεράσματα: Η κλίμακα ASIS αποτελεί μια αξιόπιστη κλίμακα αξιολόγησης ποιότητας ζωής τόσο άμεσα μετεγχειρητικά όσο μακροπρόθεσμα μετεγχειρητικά, είναι εύκολή και κατανοητή στη χρήση τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Χειρουργείο κοιλίας, Μετεγχειρητική ανάρρωση, Χειρουργική επέμβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
121
Διπλωματική Κιμ Μαρίνα ΤΕΛΙΚΟ pdf.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο