Gut microbiota in obesity and bariatric surgery: Where do we stand?

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966040 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Προηγμένη Λαπαροσκοπική και Βαριατρική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Λέανδρος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κωνσταντίνος Γ. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Gut microbiota in obesity and bariatric surgery: Where do we stand?
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το μικροβίωμα του εντέρου στην παχυσαρκία και την βαριατρική χειρουργική: Πού βρισκόμαστε;
Περίληψη:
Στη μεταβιομηχανική εποχή μας, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εκρήγνυται παγκοσμίως, με αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Το μικροβίωμα του εντέρου του ανθρώπου διαδραματίζει βασικό ρόλο στις φυσιολογικές, διατροφικές, μεταβολικές, και ανοσολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, και λόγω αυτής της σε πολλαπλά επίπεδα δράσης του ορισμένοι συγγραφείς το θεωρούν σαν ένα νέο, αυτοδύναμο, ανεξάρτητο εικονικό όργανο. Χάρις στη μεγάλη πρόοδο στη φυλογενετική έρευνα και τον ποσοτικό προσδιορισμό του μικροβιώματος του εντέρου μέσω της σύγχρονης αλληλουχίας υψηλής απόδοσης, η κατανόησή μας για το μικροβίωμα του εντέρου τόσο στην υγεία όσο και τις ασθένειες προχωρά γρήγορα και αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο του στην παχυσαρκία και τις αλλαγές που επισυμβαίνουν μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο προφίλ του μικροβιώματος του εντέρου που παρέχει στον ξενιστή μια αυξημένη ικανότητα έκλυσης θερμίδων και μειωμένη μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου. Ωστόσο, ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα μικρόβια του εντέρου και τα υποπροϊόντα τους επηρεάζουν την παχυσαρκία παραμένουν βασικά ανεξερεύνητοι και επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της εμπειρικά παρατηρούμενης σχέσης μεταξύ των μεταβολών των μικροβίων του εντέρου και της παχυσαρκίας.
Από την άλλη πλευρά, οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y και η επιμήκης γαστρεκτομή, είναι οι πλέον αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την επίτευξη έντονης και παρατεταμένης απώλειας βάρους και για την ομαλοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε παχύσαρκους ασθενείς. Η βαριατρική χειρουργική φαίνεται να αποκαθιστά ένα υγιέστερο μικροβίωμα με πιο λιτή μεταβολική κατατομή και αυτή η αναδιάταξη των μικροβίων συμβάλλει ενδεχομένως στη μειωμένη μάζα λιπώδους ιστού, στην αύξηση της μη λιπώδους μάζας και στην επίλυση συμπαρομαρτούντων νοσημάτων, μεταβολές όπως αυτές που παρατηρούνται μετά από επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά θα μπορούσε να δρα τροποποιώντας τη δομή του χολικού οξέος και επίσης να μεταβάλλει την κυκλοφορία του εντεροηπατικού χολικού οξέος. Επιπλέον, ο μεταγραφικός παράγοντας ενεργοποιημένου χολικού οξέος Farnesoid X (FXR), είναι ζωτικής σημασίας για τις θετικές επιδράσεις της βαριατρικής χειρουργικής στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου δεν αποκαθίσταται πλήρως μετά από επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής. Επιπλέον, μη αναγνωρισμένοι δευτερεύοντες στόχοι, όπως το πεπτίδιο FGF15/19 που προέρχεται από το έντερο, ενδέχεται να μπορούν να ερμηνεύσουν τα θετικά μεταβολικά αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής.
Συμπερασματικά, απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες, που να συμπεριλαμβάνουν σαφώς καθορισμένες ομάδες ασθενών για τον καλύτερο προσδιορισμό των συσχετίσεων μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου, της παχυσαρκίας και της βαριατρικής χειρουργικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βαριατρική χειρουργική, Παχυσαρκία, Μικροβίωμα εντέρου, Μικροβίωμα, Ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, Προβιοτικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
296
Αριθμός σελίδων:
86
Georgiou Konstantinos MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο