Ο ρόλος της επιδημιολογίας στην αξιολόγηση και αποζημίωση νέων φαρμάκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966077 145 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καββαδά Αριστέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αριστοτέλης Θ. Μπάμιας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία Χ. Κουρλαμπά, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της επιδημιολογίας στην αξιολόγηση και αποζημίωση νέων φαρμάκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της επιδημιολογίας στην αξιολόγηση και αποζημίωση νέων φαρμάκων
Περίληψη:
Η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) είναι μια διεπιστημονική διαδικασία που χρησιμοποιεί σαφείς μεθόδους για τον προσδιορισμό της αξίας των τεχνολογιών υγείας. Βασικός σκοπός της είναι να παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υγείας τεκμηριωμένη πληροφόρηση ώστε να καταρτίζουν ασφαλείς, αποτελεσματικές, επικεντρωμένες στις ανάγκες του ασθενή και οικονομικά συμφέρουσες πολιτικές για τα υγειονομικά συστήματα.
Μελετά τις ιατρικές, τις κοινωνικές, τις ηθικές και τις οικονομικές επιπτώσεις της ανάπτυξης και της χρήσης των νέων τεχνολογιών οι οποίες μπορεί να είναι φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, μεθόδοι διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας. Στη παρούσα εργασία θα επικεντρωθούμε στην αξιολόγηση νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Στο πλαίσιο της ATY τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των νέων φαρμάκων είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες, ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών, ο λόγος κόστους-αποτελεσματικότητας και η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Η επιδημιολογία είναι ένα από τα κριτήρια που αξιολογούνται για την αποζημίωση αλλά η επιδημιολογία άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει και σε άλλα στάδια/κριτήρια της αξιολόγησης μέχρι την τελική απόφαση για αποζημίωση ή όχι και τον προσδιορισμό της τελικής τιμής των νέων φαρμάκων.

Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να παρουσιάσει το ρόλο που διαδραματίζει η επιδημιολογία σε κάθε βήμα της διαδικασίας της αξιολόγησης, της τιμολόγησης  και της αποζημίωσης νέων φαρμάκων σύμφωνα με την διεθνή αλλά και την εθνική εμπειρία και πρακτική. Συγκεκριμένα, να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας νόσου μπορούν να συμβάλουν στην τελική απόφαση για την αποζημίωση νέων φαρμάκων καθώς και στον καθορισμό της τελικής τιμής αποζημίωσης.

Πραγματοποιήσαμε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα κριτήρια, της πηγές άντλησης δεδομένων, τις διαδικασίες αποζημίωσης για την αξιολόγηση τεχνολογιών από διάφορους, διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προκειμένου να εντοπίσουμε το ρόλο της επιδημιολογίας.

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι η επιδημιολογία, χρησιμοποιείται διεθνώς σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ξεκινώντας από την προτεραιοποίηση των υπό αξιολόγηση προϊόντων έως και τον προσδιορισμό της τελικής εμπιστευτικής τιμής των υπό αξιολόγηση προϊόντων. Η επιδημιολογία βρέθηκε ότι διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον προσδιορισμό και την υποστήριξη της ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης δεδομένου ότι αποτελεί βασικό συστατικό του φορτίου της νόσου όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τους δείκτες θνητότητας, νοσηρότητας και όχι μόνο. Επιπλέον, συμμετέχει στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης κόστους – αποτελεσματικότητας και την ανάλυση της επίπτωσης στον προϋπολογισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει και στην διαμόρφωση των διαχειριζόμενων συμφωνιών εισόδου των καινοτόμων φαρμάκων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιδημιολογία, Αξιολόγηση νέων φαρμάκων, Αποζημίωση νέων φαρμάκων, Ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
138
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Final_Διπλωματική εργασία_Ο ρόλος της επιδημιολογίας στην αξιολόγηση και αποζημίωση νεών φαρμάκων copy.pdf
18 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.