Αποτίμηση Κεφαλαιακών Τίτλων από τα Θεμελιώδη Μεγέθη - Η Προσέγγιση των Κερδών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2966107 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Στραβελάκης Νίκος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαoς Θεοχαράκης, Καθηγητής. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ, επιβλέπων
Ελευθέριος Τσουλφίδης, Καθhγητής, Τμήμα Οικονομικών Επειστημών, ΠΑΜΑΚ
Νικόλαος Χαριτάκης, Αφυπηρετήσας Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Ηρειώτης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κώτσιος, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Κουντούρης, Λέκτορας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Anwar Shaikh, Καθηγητής, Department of Economics Graduate Faculty, New School For Social Research
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτίμηση Κεφαλαιακών Τίτλων από τα Θεμελιώδη Μεγέθη - Η Προσέγγιση των Κερδών
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτίμηση Κεφαλαιακών Τίτλων από τα Θεμελιώδη Μεγέθη - Η Προσέγγιση των Κερδών
Περίληψη:
Το πόρισμα της διατριβής είναι μία πρωτότυπη ερμηνεία των οικονομικών κρίσεων. Σύμφωνα με αυτή η κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν είναι η αιτία αλλά ο μηχανισμός πυροδότησης των κρίσεων. Είναι ένα συμπέρασμα που εξηγεί σημαντικές πλευρές της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 αλλά και τη χρησιμότητα και τα όρια των πολιτικών ρύθμισης των χρηματαγορών.
Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα η διατριβή ξεκινά με την κριτική επισκόπηση της σύγχρονης «ορθόδοξης» θεωρίας της χρηματοοικονομικής σφαίρας. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει τα αναλυτικά προβλήματα της θεωρίας. Τα τελευταία εξηγούν την αδυναμία της να εξηγήσει εμπειρικά τα χρηματοοικονομικά φαινόμενα και ιδιαίτερα την αποτίμηση κεφαλαιακών τίτλων. Σημαντικοί ορθόδοξοι οικονομολόγοι όπως ο Robert Shiller και ο Edward Prescott έχουν επισημάνει τις αδυναμίες αυτές οδηγώντας στην εγκατάλειψη από το επάγγελμα της «υπόθεσης των αποτελεσματικών αγορών». Αλλά και οι προσεγγίσεις που ακολούθησαν τις «αποτελεσματικές αγορές» από τη σκοπιά της νεοκλασικής θεωρίας (behavioural finance, υπόδειγμα των «τριών παραγόντων», ορθολογικές φούσκες, αποκλίσεις ατομικού και συλλογικού συμφέροντος, θεωρίες συλλογικής δράσης και χρηματοπιστωτικού πανικού και, market frictions με χαρακτηριστικότερες τις θεωρίες ασύμμετρης πληροφόρησης) περισσότερο ασχολούνται με το γιατί αποτυγχάνει η θεωρία στην αρχική της μορφή παρά με τη διατύπωση μιας αξιόπιστης θεωρίας αποτίμησης.
Η διατριβή προτείνει μια εναλλακτική θεωρία βασισμένη στην Πραγματική Οικονομική Ανάλυση (Real Economic Analysis), δηλ., στην κλασική πολιτική οικονομία και στην μαρξιστική θεωρία, και ιδιαίτερα στο έργο του καθηγητή Anwar Shaikh. Η θεωρία αυτή εστιάζει στον ρόλο του ποσοστού κέρδους στις νέες επενδύσεις, στη γλώσσα της θεωρίας του incremental rate of profit, ως βασικής ερμηνευτικής μεταβλητής των χρηματοοικονομικών φαινομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των χρηματοπιστωτικών τίτλων τείνουν να εξισωθούν με εκείνες τις «πραγματικής οικονομίας» μέσω της κινητικότητας κεφαλαίου ανάμεσα στον παραγωγικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Η διατριβή επεκτείνει, και εν μέρει διαφοροποιεί τη θεωρία του καθηγητή Anwar Shaikh και την διερευνά εμπειρικά επεκτείνοντας την χρονική περίοδο ελέγχου μέχρι το 2020. Για την εμπειρική διερεύνηση εισάγει νέες μεθόδους δανεισμένες από τη φυσική και ειδικότερα τη θεωρία της «εντροπίας μεταφοράς (transfer entropy). Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να χρησιμεύσουν και για μελλοντική έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αποτίμηση Κεφλααικών Τίτλων, χρηματοοικονομικά, πολιτική οικονομία, πραγματική οικονομική ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
258
Αριθμός σελίδων:
255
Stravelakisfinaldrafteddited.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο