An empirical analysis on the behavior of cryptocurrencies' return and volatility

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967099 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κεφαλαίων και Κινδύνων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσόγκα Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Καινούργιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
An empirical analysis on the behavior of cryptocurrencies' return and volatility
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμπειρική ανάλυση της συμπεριφοράς της απόδοσης και της μεταβλητότητας κρυπτονομισμάτων
Περίληψη:
Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει γνωστά στις μέρες μας και όλο και περισσότερες μελέτες σχετικά με αυτά δημοσιεύονται.
Στην παρούσα τη διπλωματική εργασία διεξάγονται δύο βασικές μελέτες με μία υπομελέτη να ακολουθεί.
Η πρώτη μελέτη αναφέρεται στην εξέταση της διασύνδεσης τεσσάρων δημοφιλών κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα του Bitcoin, του Ethereum, του Litecoin και του Cardano. Η μελέτη χρησιμοποιεί το Μοντέλο Ελάχιστων Τετραγώνων (OLS) και διεξάγονται βασικοί έλεγχοι.
Η δεύτερη μελέτη σχετίζεται με την εξέταση της δυναμικής μεταβλητότητας των τεσσάρων κρυπτονομισμάτων, δηλαδή του Bitcoin, του Ethereum, του Litecoin και του Cardano σε σχέση με εννέα δημοφιλείς δείκτες και συγκεκριμένα S&P 500, Dow Jones, Gold Price, Crude Oil Price WTI, Dow Jones Conventional Electricity , Dow Jones Real Estate, Baltic Dry index (BDI), Barclays Aggregate Bond Index, S&P Goldman Sachs Commodity Index. Για τη μελέτη αυτή είναι απαραίτητη η χρήση ενός μοντέλου multivariate GARCH. Έτσι, επιλέγεται το μοντέλο Diagonal BEKK.
Επιπλέον, παρουσιάζεται μια επιμέρους μελέτη, η οποία ασχολείται με τη δυναμική μεταβλητότητας του Bitcoin και τους εννέα προαναφερθέντες δείκτες για την περίοδο πριν από τον COVID-19 και την περίοδο COVID-19.
Αυτή η εργασία καταλήγει όχι μόνο στο ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ του Bitcoin και των αποδόσεων άλλων κρυπτονομισμάτων, αλλά επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν την υψηλότερη εβδομαδιαία απώλεια, την υψηλότερη μέση απόδοση και την υψηλότερη μεταβλητότητα μεταξύ όλων των δεικτών που μελετήθηκαν και ότι ο πιο σταθερός δείκτης είναι το Barclays US Aggregate Bond. Επίσης συμπεραίνεται ότι η επιρροή των προηγούμενων κοινών πληροφοριών των μεταβλητών είναι λιγότερο σημαντική από την παρουσία της συνδιακύμανσης μεταξύ όλων των κρυπτονομισμάτων και των δεικτών. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προηγούμενες πληροφορίες του δείκτη S&P 500 επηρεάζουν έντονα τις αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων και αντίστροφα, ενώ για την περίπτωση του Χρυσού και των κρυπτονομισμάτων, οι προηγούμενες πληροφορίες έχουν τον μικρότερο αντίκτυπο στις αποδόσεις τους σε σύγκριση με τους άλλους δείκτες. Όσον αφορά τη σύγκριση του volatility spillover των περιόδων πριν από τον COVID-19 και τον COVID-19 μεταξύ του Bitcoin και των δεικτών, οι συντελεστές ARCH φαίνεται να είναι διαφορετικοί σε κάθε περίοδο, ωστόσο, και για τις δύο περιόδους ο μεγαλύτερος συντελεστής συνδιακύμανσης GARCH εντοπίζεται μεταξύ Bitcoin και S&P Goldman Sachs Commodity Index, ενώ ο χαμηλότερος παρατηρείται για τον Bitcoin και τον Baltic Dry Index για την προ-COVID-19 περίοδο, και για το Bitcoin και τον Dow Jones για την περίοδο COVID-19. Η κρίση COVID-19 φαίνεται να έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των χρηματοοικονομικών αγορών και των αγορών κρυπτονομισμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κρυπτονομίσματα, Απόδοση, Μεταβλητότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
139
TSOGKA DIMITRA - AN EMPIRICAL ANALYSIS ON THE BEHAVIOR OF CRYPTOCURRENCIES’ RETURN AND VOLATILITY.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο