Η συμμετοχή της τεχνολογίας στην βελτίωση της νοσηλείας του ασθενή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967120 176 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-24
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γαρταγάνη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγόριος Χονδροκούκης, Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, ΠΠ
Δημήτριος Καραλέκας, Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, ΠΠ
Ιωάννης Γιαννατσής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, ΠΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμμετοχή της τεχνολογίας στην βελτίωση της νοσηλείας του ασθενή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
η συμμετοχή της τεχνολογίας στην βελτίωση της νοσηλείας του ασθενή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο υγειονομικός τομέας καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις , στις οποίες προστίθεται και η ανάγκη για συνεχή βελτιστοποίηση της ποιότητας, με συνοδό μείωση του κόστους που δαπανάται για την υγεία, και υπό την προϋπόθεση να παραμένει ανταγωνιστικός τομέας. Όσοι ασκούν πολιτική και λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας και την αποτελεσματικότερη σχέση μεταξύ κόστους και αποτελέσματος να συμπεριλάβουν στην πολιτική τους την ένταξη νέων τεχνολογιών. Η χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας παρέχει διάφορα οφέλη, αφού συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της υγείας των ατόμων, όσο και στην βελτίωση της απόδοσης των προσφερόμενων παροχών υγείας και στην μείωση του απαιτούμενου κόστους. Στην παρούσα εργασία, μελετάμε τρείς βασικές τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί στην κλινική ρουτίνα, (MRI, CT/ PET-CT scan και Ρομποτικά χειρουργεία) και εξάγουμε αποτελέσματα που αφορούν στο μέγεθος της συμμετοχής τους στην βελτίωση της ποιότητας κατά την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συστηματική ανασκόπηση της ήδη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας σχετικά με την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υγείας κατά την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή.
Υλικό και Μέθοδος: Διενεργήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση , αγγλόφωνων άρθρων που ήταν καταγεγραμμένα στην βιβλιογραφική βάση δεδομένων PubMed από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Δεκέμβρη του 2019. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξη των άρθρων στην παρούσα μελέτη έγιναν βάση της μεθόδου PICOS. Η αρχική αναζήτηση επέφερε 5279 άρθρα, στα οποία εφαρμόστηκαν περιοριστικά φίλτρα στην αναζήτηση σχετικά ,με το είδος των μελετών (clinical trials, comperative studies, randomized controlled trials), με την διαθεσιμότητα του κειμένου (ελεύθερη πρόσβαση στο άρθρο), την ημερομηνία έκδοσης (01/01/2010 – 30/12/2019) και τέλος ως προς τον πληθυσμό αναφοράς (άνθρωποι).
Αποτελέσματα: Από την μελέτη της βιβλιογραφίας έγινε αντιληπτό ότι η χρήση των εξεταζόμενων τεχνολογικών μέσων στον υγειονομικό τομέα, τόσο σε διαγνωστικό, όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καθώς και να είναι αποδοτικότερο τόσο για τους χρήστες όσο και για τους παρόχους των υπηρεσιών υγείας.
Συμπεράσματα: Η πλειονότητα των υπό εξέταση άρθρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εντατικότερη χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας, μπορεί να αποβεί μόνο βοηθητική τόσο για τον χρήστη όσο και για τον πάροχο των υπηρεσιών αυτών, καθώς βελτιώνουν το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας με έναν τρόπο οικονομικό προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην διαρκή λήψη δεδομένων ως προς την ικανοποίηση των ασθενών, όπως επίσης και ανατροφοδοτικών σχολίων όσων έρχονται σε επαφή με νέα τεχνολογικά μέσα, καθώς και η πραγματοποίηση ρεαλιστικών προσδοκιών σχετικά με το πόσο καινοτόμες μπορεί να είναι οι νέες τεχνολογίες χωρίς να παραβλέπεται το μερίδιο του ανθρώπινου παράγοντα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπηρεσίες υγείας, Τεχνολογία, Ποιότητα, Κόστος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
65
ΓΑΡΤΑΓΑΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΗ 24042021 final 03062021 (1).pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο