Η διερεύνηση του στρες των φοιτητών/τριών: παράγοντες, αντιδράσεις, στρατηγικές διαχείρισης, επίδραση στην ευεξία (well – being)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967331 180 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σακελλαρίου Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Νικολάου, Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χριστίνα Δαρβίρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φλώρα Μπακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διερεύνηση του στρες των φοιτητών/τριών: παράγοντες, αντιδράσεις, στρατηγικές διαχείρισης, επίδραση στην ευεξία (well – being)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διερεύνηση του στρες των φοιτητών/τριών: παράγοντες, αντιδράσεις, στρατηγικές διαχείρισης, επίδραση στην ευεξία (well – being)
Περίληψη:
Σκοπός: Η επίπτωση του στρες στη ζωή των φοιτητών έχει ευρέως διερευνηθεί και έχουν επισημανθεί οι αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και την ακαδημαϊκή τους πρόοδο. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του στρες των φοιτητών/τριών των ελληνικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα θα διερευνηθούν τα επίπεδα του στρες των φοιτητών, οι αντιδράσεις των φοιτητών στο στρες, οι στρατηγικές διαχείρισής του και η επίπτωση του στρες στην ευεξία των φοιτητών (well – being).
Υλικό - Μέθοδος: Η συλλογή των δεδομένων έγινε από φοιτητές/τριες των ελληνικών Πανεπιστημίων με τη χορήγηση πέντε ερωτηματολογίων: 1. Ερωτηματολόγιο δημογραφικών και άλλων χαρακτηριστικών (φύλο, ηλικία, επίπεδο / έτος σπουδών, κάπνισμα, οικογενειακή κατάσταση, εάν εργάζονται, εάν μένουν μόνοι), 2. Ερωτηματολόγιο για το στρες στη ζωή των φοιτητών (SSI-R), 3. Κλίμακα Μέτρησης του Αντιλαμβανόμενου Στρες (PSS), 4. Κλίμακα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO-5) και 5. Συντομευμένη Κλίμακα Εκτίμησης Τρόπων Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Brief COPE). Η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2020.
Αποτελέσματα: Στην έρευνα συμμετείχαν 610 φοιτητές/τριες (433 γυναίκες 71,0%), ηλικίας 18 - 65 ετών (Μ.Ο. 23,29 έτη και Τ.Α. 6,77 έτη), 574 άγαμοι/ες, 478 προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες (78,4%), 101 μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες (16,6%) και 31 διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες (5,1%). Το 39,5% των φοιτητών/τριών εργάζεται, το 35,2% μένουν μόνοι και το 18,4% των συμμετεχόντων είναι καπνιστές. Η διερεύνηση της συνολικής αίσθησης του στρες των φοιτητών έδειξε ότι αυτή είναι ήπια για τους 149 εκ των φοιτητών (24,4%), μέτρια για τους 313 φοιτητές (51,3%) και σοβαρή για τους 148 φοιτητές (24,3%). H διερεύνηση της επίπτωσης του στρες στην ευεξία των φοιτητών/τριών, ανέδειξε ότι αυτή είναι αρνητική. Διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των υπό διερεύνηση μεταβλητών.
Συμπεράσματα: Ως στρεσογόνοι παράγοντες αναδείχθηκαν το αίσθημα πίεσης, οι αλλαγές στη ζωή τους, οι αυτοεπιβαλλόμενοι παράγοντες. Επισημάνθηκαν διαφορές μεταξύ των φοιτητών ανά φύλο/έτος/επίπεδο σπουδών/συνθηκών εργασίας/διαβίωσης ως προς τα επίπεδα του στρες, την αντίληψη, την αντίδραση και τη διαχείρισή του. Επίσης διαπιστώθηκε η αρνητική επίδραση του στρες στην ευημερία των φοιτητών. Αυτές οι διαπιστώσεις αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για τους αρμόδιους φορείς συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των Πανεπιστημίων με σκοπό να συμβάλουν στη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων και την ενίσχυση των φοιτητών ως προς τις θετικές αντιδράσεις στο στρες μέσω της εκμάθησης κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισής του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακαδημαϊκό στρες, Διαχείριση του στρες, Ευεξία, Φοιτητές και πανεπιστημιακή ζωή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
70
Στρες και φοιτητές- Διπλωματική εργασία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο