Ζητήματα βιοηθικής στην ανάνηψη των εξαιρετικά προώρων νεογνών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967541 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Κλινική Νοσηλευτική Παιδιών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-29
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαλκιώτη Αξιοθέα-Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Παυλοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ευμορφία Κούκια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία- Σοφία Βελονάκη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ζητήματα βιοηθικής στην ανάνηψη των εξαιρετικά προώρων νεογνών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ζητήματα βιοηθικής στην ανάνηψη των εξαιρετικά προώρων νεογνών
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της νεογνολογίας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των εξαιρετικά προώρων νεογνών με ηλικία κύησης <32 εβδομάδων. Η μεγάλου βαθμού προωρότητα εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για σωματικές και εγκεφαλικές διαταραχές, όπως αναπηρία. Επομένως, ο αυξανόμενος αριθμός των επιβιωσάντων πρόωρων νεογνών, σε συνδυασμό με τις πιθανές επιπλοκές λόγω προωρότητας, οξύνουν τα ηθικά διλήμματα αναφορικά με τις αποφάσεις για τέλος της ζωής. Η εφαρμογή ανάνηψης ή μη ανάνηψης σε περίπτωση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής μετά τον τοκετό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα βιοηθικής, το οποίο καλούνται οι επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν.
Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, επισημαίνεται πως οι επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως έρχονται συχνά με τέτοιου είδους διλήμματα και ανάλογα τη γεωγραφική θέση, την πολιτισμική και επαγγελματική κουλτούρα, τη θρησκεία, τα βιώματα, καθώς και τις προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις παρουσιάζουν διαφορετικές πρακτικές και απόψεις σχετικά με την απόφαση για ανάνηψη των πολύ προώρων νεογνών.
Το γεγονός πως οι απόψεις και οι πρακτικές διαφοροποιούνται στα νοσοκομεία διαφορετικών χωρών, ακόμη και σε διαφορετικά νοσοκομεία της ίδιας χώρας, έχει ωθήσει διεθνείς επίσημους φορείς στην προσπάθεια διαμόρφωσης κατευθυντήριων οδηγιών με σκοπό την κοινή και ομογενοποιημένη αντιμετώπιση των εξαιρετικά προώρων νεογνών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το νεογνό δε δύναται να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να εκφράσει την προσωπική του επιθυμία, το συμφέρον του νεογνού καλούνται να υπερασπιστούν οι γονείς του, ως νόμιμοι αντιπρόσωποί του. Στη διαδικασία για την λήψη αποφάσεων, επομένως, είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι συνεργατικά μαζί τους επαγγελματίες υγείας οφείλουν να καταλήξουν στην καλύτερη επιλογή αντιμετώπισης της κατάστασης, αναλογιζόμενοι και σεβόμενοι το βέλτιστο συμφέρον του νεογνού. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τις ηθικές αξίες, την ισχύουσα νομοθεσία, την αξιοπρέπεια και την ιερότητα της ζωής, καθώς και την ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αποφάσεις στη γκρι ζώνη, Εξαιρετικά πρόωρα νεογνά, Προωρότητα, Βιοηθική στη νεογνολογία, Ανάνηψη, Απόψεις επαγγελματιών υγείας, Πρακτικές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία_Ζητήματα βιοηθικής στην ανάνηψη των εξαιρετικά προώρων νεογνών.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.