Οι Κεντρικές Τράπεζες και η Πανδημία COVID-19: αντίδραση και σύγκριση με την Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008-2009

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967800 116 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λούβαρης Μάριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολίνα Κωστελέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Κεντρικές Τράπεζες και η Πανδημία COVID-19: αντίδραση και σύγκριση με την Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008-2009
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι Κεντρικές Τράπεζες και η Πανδημία COVID-19: αντίδραση και σύγκριση με την Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008-2009
Περίληψη:
Η τρέχουσα πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης αποτέλεσε μία καταστροφική κρίση που επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο σημαντικότερος παράγοντας που προσδιορίζει τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως είναι η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), η οποία μέσα σε ένα διάστημα μερικών μηνών επηρέασε όλες τις χώρες του κόσμου, με το επίκεντρο να μεταφέρεται από την Ασία αρχικά και συγκεκριμένα από την πόλη Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, έως την Ευρώπη, στην συνέχεια στην Βόρεια Αμερική και τέλος στον υπόλοιπο κόσμο.
Η κρίση κατέδειξε την ύπαρξη πολλών ρηγμάτων στα θεμέλια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Η ρευστότητα στις αγορές είχε καταστεί ελλιπής γεγονός που σηματοδοτούσε την άμεση και δραστική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών με σκοπό την αναχαίτηση των συνεπειών και την επαναφορά της σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν τρείς εκ των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserve – Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank – ECB) και η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England – BoE) στην πανδημία του COVID-19. Περαιτέρω θα γίνει μία σύγκριση των αντιδράσεων αυτών με την αντίστοιχη αντίδραση των τραπεζών στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο θα περιγράψουμε την αντίδραση των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών στην πανδημία του COVID-19. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη νομισματική πολιτική που ακολουθούν και κυρίως στα εργαλεία που χρησιμοποιούν για την επίτευξη της, αλλά και για την αναχαίτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της υγειονομικής κρίσης. Τα εργαλεία αυτά σε συνδυασμό με άλλα επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, αποτέλεσαν τη βάση για την τόνωση των αγορών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα γίνει περιγραφή των αντιδράσεων των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε και από τις τρεις τράπεζες στην προσπάθεια αναχαίτησης των οικονομικών επιπτώσεων της τότε κρίσης.
Στο τρίτο κεφάλαιο, θα παρουσιαστεί μία συγκριτική ανάλυση καθεμίας κεντρικής τράπεζας στις δύο οικονομικές κρίσεις που μελετάμε.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναφερθούμε στη συγκριτική ανάλυση και των τριών κεντρικών τραπεζών μαζί στις δύο κρίσεις και θα παραθέσουμε συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με τον αντίκτυπο των βασικών μακροοικονομικών δεικτών των τριών αυτών οικονομιών (Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο).
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, θα παρουσιάσουμε το εμπειρικό κομμάτι της εργασίας μας στοχεύοντας να μελετήσουμε μέσω εμπειρικής διερεύνησης με δεδομένα panel, τη σχέση μεταξύ της προσφοράς χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3) και του εισοδήματος για τις περιπτώσεις της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πανδημία COVID-19, Χρηματοπιστωτική Κρίση 2008-2009, ΕΚΤ, Fed, BoE
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
74
M. LOUVARIS DIPLOMATIKH.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο