«Σύνθεση συμπλόκων ενώσεων και υλικών που προκύπτουν από τετραθειομεταλλικά διανιόντα»

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2967861 78 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαραλάμπους Ελένη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χ. Μητσοπούλου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Ε. Σημαντήρας, Ερευνητής Α’, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κ. Μπεθάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ν. Ψαρουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Κ. Μεθενίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Σ. Κοΐνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Α. Χρυσανθόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Σύνθεση συμπλόκων ενώσεων και υλικών που προκύπτουν από τετραθειομεταλλικά διανιόντα»
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Σύνθεση συμπλόκων ενώσεων και υλικών που προκύπτουν από τετραθειομεταλλικά διανιόντα»
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή αναφέρεται στη σύνθεση νέων συμπλόκων ενώσεων και υλικών που προέρχονται από τετραθειομεταλλικά διανιόντα.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός των μονοανιοντικών ετεροτριμεταλλικών συμπλόκων του τύπου [L2Rh(μ-S)2M(μ-S)2CuCl]- και των ετεροπενταμεταλλικών συμπλόκων [L2Rh(μ-S)2Μ(μ-S)2Ni(μ-S)2Μ(μ-S)2RhL2] (M = Mo, W). Το σύμπλοκο (NEt4)[(cis-dppen)Rh(μ-S)2W(μ-S)2CuCl]− χαρακτηρίστηκε με ανάλυση περίθλασης ακτίνων Χ. Έγινε υπολογιστική μελέτη (DFT) της ηλεκτρονικής δομής των συμπλόκων [(COD)Rh(μ-S)2M(μ-S)2CuCl]¯, [(P(OMe)3)2Rh(μ-S)2M(μ-S)2CuCl]¯ και [(P(OMe)3)2Rh(μ-S)2M(μ-S)2Ni(μ-S)2M(μ-S)2Rh(P(OMe)3)2 (M = Mo, W), η οποία απεκάλυψε την ύπαρξη εκτεταμένου ηλεκτρονικού απεντοπισμού καθ’ όλη την έκταση των τετραμελών δακτυλίων Rh(μ-S)2M, M(μ-S)2Cu και M(μ-S)2Ni (M = Mo, W), και, συνεπώς, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των μεταλλικών κέντρων. Τα ηλεκτρονικά φάσματα των συμπλόκων αυτών μελετήθηκαν με υπολογισμούς TDDFT και η κύρια ταινία απορρόφησης στην ορατή περιοχή αποδόθηκε στην μετάπτωση μεταφοράς ηλεκτρονίου ν(RhΜ). Επίσης, βρέθηκαν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις των UV-vis και 31Ρ NMR πειραματικών δεδομένων με την ηλεκτρονική παράμετρο του Tolman (ΤΕΡ) και τις ηλεκτρονικές παραμέτρους της μεθόδου QALE, αντιστοίχως.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η σύνθεση και μελέτη νέων άμορφων υλικών. Η αντίδραση των RhCl3 3H2O και (NH4)2MoS4 σε υδατικό διάλυμα σε αναλογία mol 2/3 οδηγεί στο σχηματισμό ενός μαύρου στερεού, από το οποίο προήλθαν δύο διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με τον τρόπο θέρμανσής τους. Η θέρμανσή του σε πυριατήριο, παρουσία ατμοσφαιρικού αέρα, ακολουθούμενη από εφαρμογή μηχανικής πίεσης 10 ton, σχηματίζεται το στερεό RM23SO4, ενώ με θέρμανση υπό κενό σχηματίζεται το στερεοό RM23. Και τα δύο προϊόντα μελετήθηκαν με μετρήσεις FTIR, TEM, SEM, EDX, ΗRΤΕΜ και XPS. Tο RM23SO4 φαίνεται να αποτελείται από μίγμα οξο- και/ή οξοσουλφιδο- ενώσεων του μολυβδαινίου ή/και θειικού ροδίου, και το RM23 είναι ένα μίγμα οξειδίων και/ή σουλφιδίων μολυβδαινίου και ροδίου. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο προϊόντα περιέχουν σημαντική ποσότητα άνθρακα, αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί αντιδραστήριο που περιέχει άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνει χώρα δέσμευση CO2.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
τετραθειομολυβδαινικό, τετραθειοβολφραμικό, ρόδιο, χαλκός,νικέλιο, UV-vis, 31Ρ NMR, DFT, QALE, σύνθετο υλικό.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
276
Αριθμός σελίδων:
243
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-02.

DD FINAL.pdf
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-02.