In vivo φαρμακοκινητική μελέτη της Κερκετίνης στο αίμα και τον εγκέφαλο σε επίμυες, μετά από ρινική και per os χορήγηση λυόφιλων προϊόντων της με κυκλοδεξτρίνες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967866 120 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μαντά Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Βαλσαμή, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ (Επιβλέπουσα)
Δημήτριος Μ. Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Παρασκευάς Π. Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vivo φαρμακοκινητική μελέτη της Κερκετίνης στο αίμα και τον εγκέφαλο σε επίμυες, μετά από ρινική και per os χορήγηση λυόφιλων προϊόντων της με κυκλοδεξτρίνες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vivo φαρμακοκινητική μελέτη της Κερκετίνης στο αίμα και τον εγκέφαλο σε επίμυες, μετά από ρινική και per os χορήγηση λυόφιλων προϊόντων της με κυκλοδεξτρίνες
Περίληψη:
Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα φυσικών συστατικών που εντοπίζεται σε διάφορα μέρη των φυτικών οργανισμών. Το ενδιαφέρον για τη μελέτη τους έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια γιατί βρέθηκε ότι εκτός από τη σημασία που έχουν για τον ίδιο το φυτικό οργανισμό, έχουν και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κερκετίνη (QUE) είναι ένα από τα πιο μελετημένα φλαβονοειδή, κυρίως λόγω του ισχυρού αντιοξειδωτικού της χαρακτήρα. Η δράση της αυτή οφείλεται στα βασικά δομικά της χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να τις αδρανοποιεί. Ωστόσο, το μόριο της κερκετίνης έχει αρκετά χαμηλή υδατοδιαλυτότητα γεγονός που περιορίζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό μετά από per os χορήγηση.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού έργου ρινικής χορήγησης της κερκετίνης για πιθανή ευεργετική δράση στις φλεγμονώδεις νόσους του ΚΝΣ όπως η νόσος του Alzheimer, αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν in vitro και ex vivo, λυόφιλα σύμπλοκα της κερκετίνης με την υδροξυπροπυλ-β-κυκλοδεξτρίνη (HP-β-CD) και την μεθυλο-β-κυκλοδεξτρίνη (Me-β-CD) (Diamantis et al., 2018; Manta et al., 2020), και ρινικές σκόνες των λυόφιλων συμπλόκων QUE-Me-β-CD και QUE-HP-β-CD με μικροσωματίδια mannitol/lecithin σε διάφορες αναλογίες, με στόχο την προσέγγιση της οσφρητικής περιοχής της ρινικής κοιλότητας και απευθείας είσοδο στον εγκέφαλο (Papakyriakopoulou et al., 2021).
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος του ευρύτερου αυτού ερευνητικού έργου και επικεντρώνεται στον χαρακτηρισμό και των προσδιορισμό των βασικών φαρμακοκινητικών παραμέτρων της κερκετίνης μετά από ρινική χορήγηση των λυόφιλων συμπλόκων QUE-Me-β-CD και QUE-HP-β-CD, σε σύγκριση με την από του στόματος χορήγηση του λυόφιλου συμπλόκου QUE-Me-β-CD, σε επίμυες του γένους Wistar.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν 56 συνολικά επίμυες που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, δύο των 17 ζώων/ομάδα (ρινική χορήγηση) και μια των 21 ζώων (από του στόματος χορήγηση), οι οποίοι έλαβαν εφάπαξ δόση των λυόφιλων συμπλόκων. Έγινε προσδιορισμός της συγκέντρωσης της κερκετίνης στο αίμα και τον εγκέφαλο των ζώων σε δείγματα που λήφθηκαν σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία, μετά από ευθανασία. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε μη διαμερισματική φαρμακοκινητική ανάλυση και προσδιορίστηκαν οι βασικές φαρμακοκινητικές παράμετροι.
Προσδιορίστηκαν σημαντικά επίπεδα της κερκετίνης στον εγκέφαλο μετά τη ρινική χορήγηση των λυόφιλων συμπλόκων με τις κυκλοδεξτρίνες, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν επίπεδα του φαρμάκου μετά την από του στόματος χορήγηση.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για πιθανή χρήση της ρινικά χορηγούμενης κερκετίνης στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer.
Η φαρμακοκινητική αξιολόγηση των ρινικών αυτών κόνεων QUE-Me-β-CD και QUE-HP-β-CD με μικροσωματίδια mannitol/lecithin και η σύγκριση με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης για την επιβεβαίωση της βελτίωσης των χαρακτηριστικών αποδέσμευσης στη ρινική κοιλότητα και εισόδου της QUE απευθείας στον εγκέφαλο, είναι το επόμενο βήμα του ερευνητικού έργου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
κερκετίνη, ρινική χορήγηση, κυκλοδεξτρίνες, φαρμακοκινιτική μελέτη, φλαβονοϊδή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
98
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-16.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΝΤΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-16.