Η ιστορία του Μηχανικού Αερισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2968007 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Στάμου Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ντάγανου Μαρία, Διευθύντρια ΕΣΥ, Νοσοκομείο Σωτηρία
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ιστορία του Μηχανικού Αερισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ιστορία του Μηχανικού Αερισμού
Περίληψη:
Ο μηχανικός αερισμός που εφαρμόζεται πλέον στις ημέρες μας με τους σύγχρονους αναπνευστήρες θετικής πίεσης, έχει εδραιωθεί μέσα από μια μακρόχρονη πορεία με σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της ιατρικής, όπως αυτός της επιδημίας της πολιομυελίτιδας. Από την εφαρμογή του ωστόσο έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα και κίνδυνοι για τον ασθενή τα οποία εμπίπτουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτή της πνευμονικής βλάβης προκαλούμενη από την εφαρμογή του μηχανικού αερισμού (ventilator induced lung injury, VILI) και σε αυτή του ασυγχρονισμού της μηχανικής αναπνοής με το αναπνευστικό κέντρο του ασθενούς.
Σκοπός: Με την πάροδο των χρόνων, αναπτύχθηκαν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Οι καλύτερα και πιο εκτενώς μελετημένοι για την επίλυση του VILI αφορούν κυρίως την εφαρμογή προστατευτικού αερισμού και θετικής τελο-εκπνευστικής πίεσης (Posistive-End-Expiratory-Pressure-PEEP), τους χειρισμούς επιστράτευσης και τον μηχανικό αερισμό του ασθενούς σε πρηνή θέση.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην παραγωγή αξιόπιστων και σύγχρονων αναπνευστήρων. Νέα μοντέλα μηχανικού αερισμού που χρησιμοποιούν για παράδειγμα τη νευρική ώση του διαφράγματος για την χορήγηση αναλογικής υποβοήθησης σε συγχρονισμό με τις απαιτήσεις του ασθενούς, φαίνεται ότι μειώνουν τα επεισόδια ασυγχρονισμού.
Μέσα από την παρούσα διπλωματική εργασία θα αναδειχθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί στην εξέλιξη του μηχανικού αερισμού, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του καθώς και οι στρατηγικές που διαθέτουμε πλέον προκειμένου να βελτιώσουμε την έκβαση ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια.
Μεθοδολογία: Έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με τη χρήση λέξεων/κλειδιών κυρίως σε ηλεκτρονικές βάσεις (Pubmed) ιατρικών μελετών αλλά και σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες μεταναλύσεων μελετών όπως η Cochrane.
Λέξεις-κλειδιά: Μηχανικός αερισμός θετικής πίεσης, Πνευμονική βλάβη προκαλούμενη από τον μηχανικό αερισμό, Προστατευτικός αερισμός, Ασυγχρονισμός ασθενούς-αναπνευστήρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μηχανικός αερισμός θετικής πίεσης, Πνευμονική βλάβη προκαλούμενη από τον μηχανικό αερισμό, Προστατευτικός αερισμός, Ασυγχρονισμός ασθενούς-αναπνευστήρα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
59
Stamou_Panagiota_MSc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο