Λησταρχία και brigantaggio μέσα από ελληνικά και ιταλικά αναγνώσματα του 19ου και 20ού αιώνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2968075 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παναγιωτοπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Τσόλκας καθηγητής Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Παγκράτης καθηγητής Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας ΕΚΠΑ
Μαρία Σγουρίδου καθηγήτρια Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λησταρχία και brigantaggio μέσα από ελληνικά και ιταλικά αναγνώσματα του 19ου και 20ού αιώνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λησταρχία και brigantaggio μέσα από ελληνικά και ιταλικά αναγνώσματα του 19ου και 20ού αιώνα
Περίληψη:
Το φαινόμενο της λησταρχίας στην Ελλάδα εκτείνεται σε εύρος ενός περίπου αιώνα, εκκινώντας κυρίως από την άφιξη του Όθωνα το 1833. Πρόκειται για μια μορφή κοινωνικής αντίστασης συνδεόμενης με την παράλληλη διαδικασία εκσυγχρονισμού του νεαρού ελληνικού κράτους. Το μακραίωνο φαινόμενο της λησταρχίας στην Ιταλία, παρόν και ολόκληρο τον 19ο αιώνα, λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά στον ιταλικό νότο. Συνδέεται με τον θεσμό της φεουδαρχίας και αποτελεί το ξέσπασμα μιας βίαιης διαμαρτυρίας ενάντια στη φτώχεια και στις κοινωνικές αδικίες. Υπάρχει όμως και ένα πολιτικό brigantaggio, περισσότερο βίαιο και κτηνώδες, που αρχίζει το 1799 και μετά την ένωση της Ιταλίας εξελίσσεται σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο.
Στην Ελλάδα η αμφιλεγόμενη φιγούρα του λήσταρχου θα μυθοποιηθεί από τον λαό, γεννώντας το λεγόμενο ληστρικό μυθιστόρημα που θα παίξει καίριο ρόλο στη συντήρηση του μύθου του. Στην Ιταλία, τα κατορθώματα των briganti θα δώσουν τροφή όχι μόνο στη μυθιστορηματική αλλά και στη δοκιμιακή γραφή. Μέσα από τη μελέτη σχετικών συγγραμμάτων, αναζητούνται ομοιότητες και διαφορές στη λογοτεχνική παραγωγή κυρίως του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα, πώς δηλαδή αυτή παρουσιάζει τους αντιήρωες της ελληνικής και ιταλικής ιστορίας, τα αίτια που τους εξώθησαν στην παρανομία, τη ζωή, τη δράση τους, τη σύνδεσή τους με τους πολιτικούς καθώς και την απήχησή τους στον απλό λαό. Η περιήγηση στον γοητευτικό κόσμο των ληστών θα πραγματοποιηθεί μέσα από τον Θάνο Βλέκα του Παύλου Καλλιγά και τον Βασιλέα των ορέων του Edmond About, τις ιστορίες για τους Λύγκους και τον Φώτη Γιαγκούλα και για τους ιταλούς ομοίους τους όπως ο Angiolillo, o Fra Diavolo και o Domenico Tiburzi.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Λησταρχία, brigantaggio, Ελλάδα, Ιταλία, λογοτεχνία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
392
Αριθμός σελίδων:
159
Λησταρχία και brigantaggio μέσα από ελληνικά και ιταλικά αναγνώσματα του 19ου και 20ού αιώνα.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο