Ο ηλεκτρονικός φάκελος και η ιδιαίτερη συμβολή του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2968089 95 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Φράγγου Μαριαλένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μυριανθεύς Παύλος, Καθηγητής, Tμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κατσούλας Θεόδωρος, Αναπλρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κορομπέλη Άννα , Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό , Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ηλεκτρονικός φάκελος και η ιδιαίτερη συμβολή του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ηλεκτρονικός φάκελος και η ιδιαίτερη συμβολή του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το σύστημα υγείας και η παρεχόμενη φροντίδα καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, να εξελιχθούν και να καλύψουν με επιτυχία τις ανάγκες των ασθενών. Καθώς η τεχνολογία αναβαθμίζεται, η ηλεκτρονική υγεία (e-Health) και ειδικότερα ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (ΗΦΑ) αρχίζουν να αποτελούν βασικά στοιχεία του συστήματος υγείας. Στις μέρες μας πολλές χώρες προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν ενιαίο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς για δομές παροχής φροντίδας υγείας και ειδικότερα για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ανά τον κόσμο.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας των μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 10 έτη στις διεθνείς βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων «PubMed» και «Google Scholar». Όσον αφορά τη PubMed, χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω λέξεις-κλειδιά: “Electronic Health Records”, “EHR”, “Emergency Room Department”, “Emergency Room”, “ER”, “Intensive Care Unit” και “ICU”. Στη Google Scholar, χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω φράσεις: “electronic health records in icu” και “electronic health records”. Κριτήριο ένταξης ήταν το περιεχόμενο των μελετών να σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο και την εξέλιξη του , αλλά και πως αυτός συμβάλλει και τι αποτελέσματα έχει η εφαρμογή του στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ. Κριτήριο ήταν επίσης οι μελέτες να έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τις 2009 μελέτες που ανασκοπήθηκαν, εν τέλει οι 19 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Αναφορικά με τη χρήση του ΗΦΑ στο ΤΕΠ βρέθηκε ότι οι πληροφορίες που περιέχει βοηθούσαν σημαντικά στην επιτυχή αρχική διάγνωση των περιστατικών που εισέρχονταν στο ΤΕΠ ,στην σημαντική εξοικονόμηση πόρων και χρόνου αλλά και στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας. Στη ΜΕΘ, η χρήση των ΗΦΑ βρέθηκε ότι εξοικονομούσε χρόνο. Η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων και η άμεση διάθεση τους στους επαγγελματίες υγείας διευκολύνει αρκετά τη ροή των εργασιών της ΜΕΘ αλλά και συμβάλλει στην άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ηλεκτρονική υγεία παρέχει απεριόριστες δυνατότητες με μεγαλύτερο επίτευγμα για την ζωή των μονάδων υγείας να είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας και συχνά συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου, πόρων και χρήματος. Αυτή η εξοικονόμηση και η καλύτερη διαχείριση των εναπομείναντων πόρων δρα κερδοφόρα για την δομή υγείας και τους ασθενείς που αυτή περιθάλπει. Επίσης τόσο οι ασθενείς όσο και οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναγνωρίζουν τα οφέλη της ηλεκτρονικής υγείας. Φυσικά υπάρχουν ακόμη περιορισμοί προς την υλοποίηση, με κύριο θέμα στην πλειοψηφία των ερευνών να παρουσιάζεται η έλλειψη οικονομικών πόρων. Ωστόσο θα πρέπει να διενεργηθούν επιπλέον μελέτες μέσω των οποίων θα γίνει ο εντοπισμός των προβλημάτων εφαρμογής του ΗΦΑ στις κλινικές εργασίες που διεξάγονται καθημερινά, με απώτερο σκοπό τη διενέργεια στοχευμένων παρεμβάσεων για την επίλυση τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, Ηλεκτρονική υγεία, Μονάδα εντατικής θεραπείας, Τμήμα επειγόντων περιστατικών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
5
Αριθμός σελίδων:
103
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

FRANGOY 01.12.2021.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.