Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας με την αξιοποίηση της διερευνητικής μάθησης και την υποστήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2968569 156 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Στεφανίδης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ηρώ Μυλωνάκου - Κεκέ, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ (Επιβλέπουσα)
Ιωάννης Ψαρομήλιγκος, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑ.Δ.Α.
Αθανάσιος Σπυριδάκος, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑ.Δ.Α.
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Σπαντιδάκης, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
Νικόλαος Ζαράνης, Καθηγητής ΠΤΠΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας με την αξιοποίηση της διερευνητικής μάθησης και την υποστήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας με την αξιοποίηση της διερευνητικής μάθησης και την υποστήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
Περίληψη:
Οι συνεχείς αλλαγές στην εκπαίδευσης του 21ου αιώνα και στην ραγδαία εξέλιξη της κοινωνίας έχει δημιουργήσει νέες πιο απαιτητικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Μέσα από τις ανάγκες αυτές η εκπαίδευση αποκτά ακόμα περισσότερο απαραίτητο ρόλο στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών. Οι οικονομικές κρίσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις κοινωνικές δομές οδηγούν την κοινωνία μας όλο και περισσότερο στην ανάγκη δημιουργίας μία εκπαίδευσης, η οποίο θα βοηθήσει τους μαθητές κάθε ηλικίας και θα δημιουργήσει ψυχικά ανθεκτικά παιδιά.
Η εκπαίδευση αυτή οφείλει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες μέσα στις οποίες θα μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την αντιμετώπιση κάθε κοινωνικού προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν. Η επιστήμη της Κοινωνικής Παιδαγωγικής έχει ως θεμελιώδη προτεραιότητά της την ουσιαστική και πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικοπαιδαγωγικών προβλημάτων. Μέσα από τη θεωρία, αναδύεται ένας ιδιαίτερος τρόπος σκέψης με συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία καθοδηγεί τις κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις.
Μέσα από τις δράσεις της Κοινωνική Παιδαγωγικής, οι μαθητές ενδυναμώνονται με δεξιότητες όπως η συνεργασία και η επικοινωνία, δεξιότητες απαραίτητες για τη δημιουργία του ενεργού πολίτη του 21ου αι. Μέσα από το σύνολο των κοινωνικοπαιδαγωγικών δράσεων, αναδεικνύονται όλες οι κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών και ο εκπαιδευτικός είναι πλέον έτοιμος να συμβάλλει στην ομαλή αντιμετώπισή τους.
Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διαφόρων κοινωνικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από την αξιοποίηση της διερευνητικής μάθησης και την υποστήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.).
Στο θεωρητικό μέρος της παρούσας διατριβής γίνεται αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο της επιστήμης της Κοινωνικής Παιδαγωγικής παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διέπεται.
Διερευνάται βιβλιογραφικά η συνεργασία ανάμεσα στην οικογένεια το σχολείο και την κοινότητας. Επιπλέον ορίζεται η Ψυχική Ανθεκτικότητα και καθορίζονται οι παράγοντες που οδηγούν μία τάξη στην προαγωγή της. Στη συνέχεια, παραθέτεται βιβλιογραφική μελέτη για τη χρήση της διερευνητικής μάθησης στην εκπαίδευση και τα πολλαπλά οφέλη της. Το θεωρητικό μέρος ολοκληρώνεται με τη καταγραφή της ουσιαστικής συμβολής των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση του 21ου αι.
Στο ερευνητικό μέρος, αναπτύσσονται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας όπως προέκυψαν από τις απαντήσεις των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ερωτηματολόγια που παραχωρήσαμε.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η κοινωνικοπαιδαγωγική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε οδηγεί τους μαθητές στην προαγωγή της Ψυχικής Ανθεκτικότητας σε όλους τους τομείς. Τα έξι χαρακτηριστικά της Ψυχικής Ανθεκτικότητας, όπως παρουσιάστηκαν και διερευνήθηκαν επιβεβαίωσαν την θετική της ανάπτυξη μέσα από τη συμβολή κοινωνικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων.
Παράλληλα αναδείχτηκαν τα κοινά ερευνητικά στοιχεία ανάμεσα στην Ψυχική Ανθεκτικότητα και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη. Η χρήση της Διερευνητικής Μάθησης βοήθησε στην δομή των κοινωνικοπαιδαγωγικών δράσεων. Τέλος η ενσωμάτωση των ΤΠΕ συνέβαλε θετικά στην ουσιαστική συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτικό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Παιδαγωγική, Ψυχική Ανθεκτικότητα, Διερευνητική Μάθηση, ΤΠΕ, Συναισθηματική Νοημοσύνη, Συμπεριφορικός Αυτοέλεγχος, Ακαδημαϊκός Αυτοπροσδιορισμός, Ακαδημαϊκή Αποτελεσματικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
467
PhD_GEORGE_STEFANIDIS.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο