Η Διαχείριση της Γνώσης στις Κοινότητες Μάθησης και στα Κοινωνικά Δίκτυα: Η περίπτωση του διαμοιρασμού της γνώσης στις κοινότητες πρακτικής των φοιτητών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2968691 101 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κεκές Ιωακείμ - Κίμων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α. (Επιβλέπουσα)
Βρεττός Ιωάννης,Ομότιμος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α. (Συμβουλευτική επιτροπή)
Νικόλαος Ζαράνης, Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Κρήτης (Συμβουλευτική και Εξεταστική επιτροπή)
Αθανάσιος Σπυριδάκος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Π.Α.Δ.Α. (Εξεταστική επιτροπή)
Παναγιώτης Βλάμος, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εξεταστική επιτροπή)
Βασίλειος Γιαλαμάς, Καθηγητής, Τ.Ε.Α.Π.Η., Ε.Κ.Π.Α. (Εξεταστική επιτροπή)
Ιωάννης Ψαρομήλιγκος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Π.Α.Δ.Α. (Εξεταστική επιτροπή)
Φωτεινή Παρασκευά, Καθηγήτρια, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, ΠΑ.ΠΕΙ (Εξεταστική επιτροπή)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Διαχείριση της Γνώσης στις Κοινότητες Μάθησης και στα Κοινωνικά Δίκτυα: Η περίπτωση του διαμοιρασμού της γνώσης στις κοινότητες πρακτικής των φοιτητών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Διαχείριση της Γνώσης στις Κοινότητες Μάθησης και στα Κοινωνικά Δίκτυα: Η περίπτωση του διαμοιρασμού της γνώσης στις κοινότητες πρακτικής των φοιτητών
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη της διαχείρισης της γνώσης στις κοινότητες μάθησης και στα κοινωνικά δίκτυα των φοιτητών Πανεπιστημίων, μέσα από την εξέταση παραμέτρων διαμοιρασμού της γνώσης μεταξύ φοιτητών, συσχετισμένες με αρχές, αντιλήψεις και συμπεριφορές τους. Το δείγμα της έρευνας (η οποία πραγματοποιήθηκε προ πανδημίας covid-19) αποτέλεσαν χίλιοι πεντακόσιοι ενενήντα επτά (1.597) φοιτητές από έξι ελληνικά Πανεπιστήμια, με γεωγραφική διασπορά σε όλη τη χώρα (προηγήθηκε εκτεταμένη πιλοτική προέρευνα με τη συμμετοχή εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) φοιτητών).
Η έρευνα, με δεδομένη τη σκοποθεσία της και τα ερωτήματά της, ακολούθησε τη στρατηγική της ποσοτικής έρευνας, μέσω ερωτηματολογίων, με στόχο να προσεγγισθούν η πολλαπλή αιτιότητα και οι συσχετίσεις των παραγόντων στους οποίους εστιάζει η διατριβή.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το «Ερωτηματολόγιο Διαμοιρασμού Γνώσης για φοιτητές» (με εκατόν σαράντα επτά δηλώσεις), καθώς και το «Ερωτηματολόγιο Αρχών, Πεποιθήσεων και Αντιλήψεων» (με είκοσι τέσσερις δηλώσεις).
Επιπρόσθετα, στο «Ερωτηματολόγιο Διαμοιρασμού της Γνώσης», ζητήθηκαν δύο γενικές κατηγορίες κατάταξης σημαντικότητας δηλώσεων, βασισμένες σε συγκεκριμένα κριτήρια. Η πρώτη κατηγορία εστίαζε στη σημαντικότητα παραγόντων διαμοιρασμού της γνώσης μεταξύ των φοιτητών και η δεύτερη στη σημαντικότητα παραγόντων διαμοιρασμού της γνώσης σε σχέση με την εξέλιξη του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και τη βελτιωτική λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων έγινε με αναλύσεις Περιγραφικής Στατιστικής, Επαγωγικής Στατιστικής, Παραγοντική Ανάλυση, Πολυμεταβλητές Στατιστικές Αναλύσεις, Πολυκριτηριακή Ανάλυση και μέθοδο Borda.
Αναδείχθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αποτελεσμάτων σχετικά με διάφορες διαστάσεις του διαμοιρασμού της γνώσης στις κοινότητες μάθησης των φοιτητών/τριών Πανεπιστημίων. Το πλήθος των αποτελεσμάτων και ευρημάτων προέκυψαν κυρίως λόγω: α) των εκτεταμένων ερευνητικών εργαλείων που διερευνούσαν ένα μεγάλο αριθμό παραμέτρων, β) του ασυνήθιστα μεγάλου δείγματος της έρευνας και γ) της εκτεταμένης και εξαντλητικής στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας.
Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ως ανοικτού οργανισμού που μαθαίνει διαρκώς και αξιοποιεί αυτή τη γνώση για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου και, γενικότερα, για την επιτυχία των στόχων του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση Γνώσης, Διαμοιρασμός Γνώσης, Μαθησιακός Οργανισμός, Κοινότητα Μάθησης, Κοινότητα Πρακτικής, κοινωνικό δίκτυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
301
Αριθμός σελίδων:
513
ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο