« Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπτυξης Φαρμακευτικού Προϊόντος με τη Χρήση Πειραματικού Σχεδιασμού »

Διπλωματική Εργασία uoadl:2968696 85 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κριτσιβέλα Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρέκκας Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
« Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπτυξης Φαρμακευτικού Προϊόντος με τη Χρήση Πειραματικού Σχεδιασμού »
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
« Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπτυξης Φαρμακευτικού Προϊόντος με τη Χρήση Πειραματικού Σχεδιασμού »
Περίληψη:
Η περαμπανέλη είναι μια αντιεπιληπτική δραστική ουσία, η οποία είναι δυσδιάλυτη στο νερό. Ειδικότερα, σε υδατικά διαλύματα με pH > 1,2 η δραστική αυτή είναι πρακτικά αδιάλυτη. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε η λύση του γαλακτώματος ως φαρμακοτεχνική μορφή που θα εξεταστεί ως προς την ικανότητα να ενισχύσει την διαλυτότητα της δραστικής στο στάδιο της προκαταρκτικής μορφοποίησης. Για την παρασκευή του γαλακτώματος, χρησιμοποιήθηκε ως λιπαρή φάση το ελαιόλαδο, στο οποίο έγινε και η διασπορά της δραστικής, ενώ στην υδατική φάση προστέθηκαν τα παράγωγα της κυτταρίνης HPMC E6 και HPMC E4M ως γαλακτωματοποιητές, παράγοντες αύξησης ιξώδους και με επιφανειοδραστική δράση. Επίσης, παρασκευάστηκε υμένιο απο το γαλάκτωμα και μελετήθηκε ως προς τη συνεισφορά του στη διαλυτότητα της δραστικής. Αρχικά, έγιναν προκαταρκτικά, διερευνητικά πειράματα διάλυσης για την σύγκριση των φαρμακοτεχνικών μορφών. Έπειτα, εφαρμόστηκε πειραματικός σχεδιασμός τριών παραγόντων σε δύο επίπεδα στο γαλάκτωμα για τον προσδιορισμό των στατιστικά σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τη διαλυτότητα της δραστικής. Για το σκοπό αυτό, παρασκευάστηκαν διαφορετικές φαρμακοτεχνικές μορφές ως προς την % περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, σε HPMC E6 και σε HPMC E4M και εκτελέστηκαν οι αντίστοιχες δοκιμασίες διάλυσης. Ως αποκρίσεις, επιλέχθηκαν τα ποσοστά % διάλυσης της δραστικής στα 20, 60 και 120 λεπτά. Τέλος, παρασκευάστηκαν γαλακτώματα με περιεκτικότητες εκτός αυτών που υπέδειξε το λογισμικό με σκοπό την διαπίστωση ικανότητας πρόβλεψης του μοντέλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
πειραματικός σχεδιασμός, δοκιμασία διάλυσης, ελαιόλαδο, περαμπανέλη, υμένιο, γαλάκτωμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-16.

Διπλωματική Ειρήνη Κριτσιβέλα.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-16.