Η Πολιτιστική Βιομηχανία των Video Games

Διπλωματική Εργασία uoadl:2968972 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τερζής Βασίλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεράσιμος Kουζέλης, Ομότιμος Kαθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Πολιτιστική Βιομηχανία των Video Games
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Πολιτιστική Βιομηχανία των Video Games
Περίληψη:
H εργασία αυτή έχει ως σκοπό να χρησιμοποιήσει «φακούς» που θα μπορέσουν να αναδείξουν νέα στοιχεία και οπτικές των βιντεοπαιχνιδιών. Ένας «φακός» είναι η πολιτιστική βιομηχανία όπως ορίστηκε από τη σχολή της Φρανκφούρτης. Ένας ακόμα σημαντικός «φακός» είναι τα έργα του Φουκώ κυρίως αυτά που συσχετίζονται με τον νεοφιλελευθερισμό. Με αυτούς τους φακούς το «βλέμμα» μας μπορεί να εντοπίσει τα στοιχεία και τις δυνάμεις που σχηματίζουν και κινούν τον κόσμο και την κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών. Αυτά τα στοιχεία με τη σειρά τους ανατροφοδοτούν τις κοινωνικές επιστήμες και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την ανάλυση του σύγχρονου κόσμου.
Η εργασία περιέχει μία σύντομη περιγραφή της βιομηχανίας των video games, της έννοιας του νεοφιλελευθερισμού και της εξουσίας κατά Φουκώ ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η έννοια της πολιτιστικής βιομηχανίας όπως έχει οριστεί από τη σχολή της Φρανκφούρτης. Στην συνέχεια χρησιμοποιούνται οι παραπάνω έννοιες ώστε να γίνει μία ανάλυση της πολιτιστικής βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Η ανάλυση αυτή επικεντρώνεται στα e-sports και στην συμμετοχική κουλτούρα που διέπει τον κόσμο των video games.
Προσπαθώντας λοιπόν στα πλαίσια αυτής της εργασίας να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την πολιτιστική βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών καταλήγουμε τελικά να αντιληφθούμε και να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς της σύγχρονης κοινωνίας και των υποκειμένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική βιομηχανία, βιντεοπαιχνίδια, συμμετοχική κουλτούρα, Φουκώ, νεοφιλελευθερισμός, Αντόρνο, Χορκχάιμερ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
77
Διπλωματική_Εργασία_Τερζής_Βασιλης_video_games_revised.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο