Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2969397 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Ακτινολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Στεφανίδης Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαθανασίου Ματίλντα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (Επιβλέπον μέλος)
Σπηλιόπουλος Σταύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαγκούφης Γεώργιος, Διευθυντής, Metropolitan Hospital
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρόοδος στις ενδαγγειακές τεχνικές και η τεχνολογική βελτίωση των υλικών και του εξοπλισμού έχουν καθιερώσει τον ενδαγγειακό εμβολισμό των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων ως την πρώτη επιλογή θεραπείας.
Υλικά και Μέθοδοι: Λάβαμε αναδρομικά ιατρικά αρχεία ασθενών που υπέφεραν από ρήξη ανευρυσμάτων MCA από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Συμπεριλάβαμε 22 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν ενδαγγειακά. Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν κλινικά χρησιμοποιώντας την κλίμακα βαθμολόγησης Hunt and Hess.
Αποτελέσματα: Σε 17 ασθενείς (77,3%), το ανεύρυσμα αποφράχθηκε πλήρως. Tέσσερις (18,2%) ασθενείς το ποσοστό απόφραξης ήταν μεταξύ 95 και 99%, σε έναν ασθενή (4,5%) το ποσοστό απόφραξης ήταν μικρότερο από 95%. Μετά τους 6 μήνες το ποσοστό απόφραξης ήταν περίπου 100% σε 17 ασθενείς (77,3%), μεταξύ 95 και 99% σε 2 ασθενείς (9,1%) και λιγότερο από 95% σε τρεις ασθενείς (13,6%). Σοβαρός αγγειογραφικός αγγειοσπασμός παρατηρήθηκε σε τρεις ασθενείς (13,6%) ενώ κλινικός αγγειοσπασμός χωρίς σοβαρά συμπτώματα παρατηρήθηκε σε 9 ασθενείς (40,9%). Ενδοδιαδικαστικά θρομβοεμβολικά επεισόδια εμφανίστηκαν σε δύο ασθενείς (9,1%). Ρήξη του ανευρύσματος σημειώθηκε σε μία επέμβαση (4,5%) κατά την εναπόθεση των coils. Σε τρεις ασθενείς (13,6%) τα ανευρύσματα υποτροπίασαν και χρειάστηκαν δεύτερη παρέμβαση για να επιτευχθεί ολική απόφραξη του ανευρύσματος. Το ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών των επεμβάσεων ήταν μηδενικό.
Συμπέρασμα: Ο ενδαγγειακός εμβολισμός των ανευρυσμάτων MCA είναι μια αποτελεσματική και σχετικά ασφαλής τεχνική και μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποδεκτή θνησιμότητα και νοσηρότητα. Η εξέλιξη των υλικών που χρησιμοποιούνται για τον εμβολισμό με σωστή και συνεχή εκπαίδευση θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η χειρουργική αποκοπή θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ανευρυσμάτων που δεν μπορούν να αποφραχθούν με coils.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεύρυσμα, Εγκέφαλος, Ενδαγγειακά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

aneurysm MCA.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.