Ναρκωτικές ουσίες: Γνώσεις και αντιλήψεις εφήβων – Ενημέρωση και πρόληψη στα πλαίσια του σχολείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2970122 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-06
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Νικολάου Κωνσταντίνα-Στέλλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης
Κοσμήτορας Σχολής
Επιστημών της Αγωγής
Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ναρκωτικές ουσίες: Γνώσεις και αντιλήψεις εφήβων – Ενημέρωση και πρόληψη στα πλαίσια του σχολείου
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ναρκωτικές ουσίες: Γνώσεις και αντιλήψεις εφήβων – Ενημέρωση και πρόληψη στα πλαίσια του σχολείου
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη-Νοέμβρη του 2019. Αποσκοπεί στη διερεύνηση των γνώσεων και αντιλήψεων των μαθητών Λυκείου για τα ναρκωτικά, καθώς και του ρόλου του σχολείου όσον αφορά στην ενημέρωση των μαθητών για τα ναρκωτικά και τις συνέπειες που αυτά επιφέρουν, ώστε να προληφθεί η χρήση τους. Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν εκείνη της ποσοτικής έρευνας με δείγμα 307 φοιτητών διαφόρων σχολών του νομού Αττικής. Ωστόσο, μελετάται η εμπειρία τους αναδρομικά, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η συλλογή του ερευνητικού υλικού έγινε μέσω ερωτηματολογίου, ενώ η επεξεργασία τους πραγματοποιήθηκε με την χρήση του στατιστικού πακέτου S.P.S.S.25 (Statistical Package for Social Sciences, version 25.0).
Η παρούσα εργασία αποτελείται από επτά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, που ακολουθεί την εισαγωγή, αναφέρεται στην προβληματική της μελέτης, διατυπώνεται το πρόβλημα, οι σκοποί και στόχοι της εργασίας, αλλά και οι περιορισμοί της έρευνας.
Τα επόμενα τρία κεφάλαια αποτελούν το θεωρητικό μέρος της εργασίας (Μέρος Ά). Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αποσαφήνιση των ορισμών των ναρκωτικών ουσιών, της χρήσης, της κατάχρησης και της εξάρτησης από αυτές, καθώς και η κατηγοριοποίησή τους.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην περίοδο της εφηβείας, στην ανάπτυξη ταυτότητας του εφήβου και στους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανή εξάρτηση του εφήβου από τις ναρκωτικές ουσίες.
Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά τον ρόλο του σχολείου όσον αφορά στην ενημέρωση και την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους εφήβους. Αναλύονται και προτείνονται προγράμματα εκπαίδευσης και παρέμβασης, καθοδηγητικές αρχές εκπαίδευσης, στρατηγικές διδασκαλίας για την πρόληψη των ναρκωτικών ουσιών στο σχολείο, ενώ τονίζεται και η συμβολή της συμβουλευτικής.
Τα επόμενα τρία κεφάλαια αποτελούν το ερευνητικό μέρος της εργασίας (Μέρος Β). Πιο συγκεκριμένα, στο πέμπτο κεφάλαιο, στην μεθοδολογία της έρευνας, αναλύονται η διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας, το δείγμα, το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε, τα ερευνητικά ερωτήματα και οι στόχοι της εργασίας, αλλά και ο τρόπος στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας.
Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο διατυπώνονται τα συμπεράσματα της έρευνας και γίνεται ο ανάλογος σχολιασμός τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ναρκωτικές ουσίες, εξάρτηση, εφηβεία, αντιλήψεις, πρόληψη, Ρόλος του σχολείου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
137
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο