Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πώρωση των καταγμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2971056 47 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-17
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Φλέβας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ισμήνη Νίκη Δοντά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Χρονόπουλος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πώρωση των καταγμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πώρωση των καταγμάτων
Περίληψη:
Η πώρωση ενός κατάγματος, το οποίο είναι η διακοπή της συνέχειας του οστού, αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή οστικής αναγέννηση στην κλινική πράξη. Το οστούν αποτελεί έναν ιστό ο οποίος διαθέτει την ικανότητα να επουλώνεται χωρίς τη δημιουργία ουλής. Με το κάταγμα ενεργοποιείται μια σειρά από αντιδράσεις επούλωσης κυτταρικές και ιστικές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της βλάβης του οστού και στην πλήρη γεφύρωση του κενού μεταξύ των καταγματικών οστικών άκρων.

Υπάρχουν πολλά ανοσοκύτταρα που συμμετέχουν στην πώρωσης των καταγμάτων διαδραματίζοντας ένα καίριο ρόλο στην όλη διαδικασία. Η πώρωση των καταγμάτων των οστών αποτελείται από τρεις φάσεις. Φλεγμονή, επισκευή και αναδιαμόρφωση.
Οι ρόλοι των ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διαδικασίας επούλωσης έχουν αποκαλυφθεί όχι μόνο στη φάση φλεγμονής αλλά και κατά τη διάρκεια της φάσης επιδιόρθωσης, όπου ορισμένα ανοσοκύτταρα και μεσολαβητές παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή του μαλακού πώρου σε σκληρό πώρο και το σχηματισμό νέων αγγείων.

Συμπερασματικά, τα ανοσοκύτταρα χρησιμεύουν ως οι αρχικοί ανταποκριτές στην περιοχή του τραυματισμού, αποκαθιστούν το αγγειακό σύστημα και ξεκινούν καταρράκτες σημάτων για την πρόσληψη κυττάρων για τη διεξαγωγή των διαδικασιών επιδιόρθωσης. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως πολλά υποσχόμενος θεραπευτικός στόχος για την πώρωση των καταγμάτων οστών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που απομένει να αποσαφηνιστούν και απαιτείται πιο διεξοδική κατανόηση της ρύθμισης του μεταβολισμού των οστών από το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η βιολογική σημασία των ανοσοκυττάρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πώρωση καταγμάτων, Επούλωση οστών, Ανοσοποιητικό σύστημα, Ανοσοκύτταρα, Οστεοκύτταρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
67
Flevas Dimitrios MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο