Η προγνωστική αξία τυπικών βιοχημικών δεικτών στην προεκλαμψία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2971104 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-18
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αλοΐζου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Φιλντίσης, Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Κατσούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κορομπέλη Άννα, ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η προγνωστική αξία τυπικών βιοχημικών δεικτών στην προεκλαμψία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η προγνωστική αξία τυπικών βιοχημικών δεικτών στην προεκλαμψία
Περίληψη:
Εισαγωγή:Η προεκλαμψία αποτελεί μια πολυπαραγοντική και πολυοργανική διαταραχή της εγκυμοσύνης, της οποίας η αιτιολογία παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη.Είναι η κατάσταση εκείνη, όπου σε προηγουμένως νορμοτασικές γυναίκες πρωτοεμφανίζεται υπέρταση συγχρόνως με πρωτεϊνουρία μετά την 20η εβδομάδα κύησης, με τα συμπτώματα αυτά να υποστρέφουν μετά τον τοκετό. Η προεκλαμψία αποτελεί αιτία υψηλής μητρικής και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας και μπορεί άμεσα να οδηγήσει στη σοβαρότερη εκδήλωση της, την εκλαμψία, κατά την οποία προστίθενται στην νόσο και σπασμοί, που δεν οφείλονται σε άλλη αιτία.
Σκοπός: Η διερεύνησητης προγνωστικής αξίας τυπικών βιοχημικών δεικτών εγκύων γυναικών στην εμφάνιση προεκλαμψίας καθώς και στην βαρύτητα εμφάνισης της νόσου. Σκοπός της είναι να διαπιστωθεί εάν μπορούν συγκεκριμένοι βιοχημικοί δείκτες να χρησιμοποιηθούν σε κλινικό επίπεδο σαν προγνωστικό κριτήριο πιθανής εμφάνισης και βαρύτητας της νόσου.
Μεθοδολογία:Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης διεξήχθη ενδελεχής ανασκόπηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κλινική μελέτη, χρησιμοποιώντας αποτελέσματα βιοχημικών εξετάσεων από 113 εγκυμονούσες γυναίκες, 52 εκ των οποίων ήταν γυναίκες με φυσιολογική κύηση και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου ενώ οι 61 εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους προεκλαμψία. Πραγματοποιήθηκε στην Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική «Ιασώ» και συμπεριλήφθηκαν αποτελέσματα βιοχημικών δεικτών από τα εργαστηριακά γυναικών που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με διάγνωση προεκλαμψίας και γυναικών που νοσηλεύτηκαν στη κλινική για τον τοκετό τους, χωρίς ιστορικό διάγνωσης προεκλαμψίας, σταθμισμένες ως προς την ηλικία με τις πάσχουσες και αυτές αποτέλεσαν τον πληθυσμό ελέγχου. Στις γυναίκες με διάγνωση προεκλαμψίας εκτιμήθηκε και η βαρύτητα της νόσου ( διάγνωση, ημέρες νοσηλείας τόσο στη ΜΕΘ όσο και στη κλινική, τιμές αρτηριακής πίεσης, τιμές βιοχημικών δεικτών) προκειμένου να εκτιμηθεί η συσχέτιση σχετικά με την προγνωστική αξία των βιοχημικών δεικτών ως προς την βαρύτητα της νόσου.
Αποτελέσματα:Από τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντικά αυξημένες οι τιμές του ουρικού οξέος και της ουρίας στις γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Τέλος, χωρίζοντας τις εγκυμονούσες που εμφάνισαν την νόσο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε γυναίκες με σοβαρή προεκλαμψία και σε γυναίκες με ήπια ή μέτρια προεκλαμψία, βρέθηκε το LDHνα είναι ο μοναδικός στατιστικά σημαντικός αξιόπιστος δείκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόγνωση της βαρύτητας της νόσου.
Συμπεράσματα:Από τα ευρήματα της μελέτης αποδείχτηκε ότι οι τιμές συγκεκριμένων τυπικών βιοχημικών δεικτών, όπως το ουρικό οξύ, η πρωτεΐνη ούρων, η ουρία και το LDH μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διάγνωση της προεκλαμψίας, καθώς και στον καθορισμό της βαρύτητας εμφάνισης της νόσου
Λέξεις-Κλειδιά:προεκλαμψία, βιοχημικοί δείκτες, 3ο τρίμηνο κύησης, πρόγνωση, ουρικό οξύ, ουρία, LDH
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Βιοχημικοί δείκτες, 3ο τρίμηνο κύησης, Πρόγνωση, Ουρικό οξύ, Ουρία, LDH
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
119
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακό Αλοΐζου Δήμητρα.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.