Αρχιτεκτονικά Γλυπτά της Ρωμαϊκής Περιόδου στην Επαρχία της Αχαΐας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2972456 93 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τριβυζάς Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Κατάκης (επόπτης), αν. καθ. ΕΚΠΑ
Χρύσανθος Κανελλόπουλος, αν. καθ. ΕΚΠΑ
Ελένη Παπαγιάννη, αν. καθ. ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αρχιτεκτονικά Γλυπτά της Ρωμαϊκής Περιόδου στην Επαρχία της Αχαΐας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αρχιτεκτονικά Γλυπτά στη Ρωμαϊκή Επαρχία της Αχαΐας
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία θα εστιάσει στην μελέτη της αρχιτεκτονικής γλυπτικής στην Ρωμαϊκή Επαρχία της Αχαΐας. Με οδηγό τα μνημεία από τις πόλεις της επαρχίας θα αναδειχθεί η σημασία των αρχιτεκτονικών γλυπτών στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το αντικείμενο μελέτης αποτελούν τα γλυπτά που βρίσκονται πάνω σε οικοδομήματα με την μορφή ολόγλυφων, έξεργων και ανάγλυφων μορφών καθώς και ελεύθερων γλυπτών μέσα σε κόγχες. Οι μορφές που συνήθως απεικονίζονται σε αυτά τα γλυπτά είναι οι θεοί, οι αυτοκράτορες ή μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, πλούσιοι ιδιώτες της εκάστοτε περιοχής και μυθολογικά πλάσματα.
Η παρουσίαση κάθε μνημείου γίνεται πρώτα με σύντομη αναφορά στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση και συνεχίζει με την εκτενή περιγραφή του γλυπτού διακόσμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσίαση συνοδεύεται με αναφορά μέσα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν στα εκάστοτε μνημεία.
Τέλος, η ανάλυση των μνημείων συμπληρώνεται από την αντιπαράθεση των μελετητών πάνω στην απόδοση και την χρονολόγηση τους. Οι απόψεις αυτές βοήθησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στην χρήση και το συμβολισμό της αρχιτεκτονικής γλυπτικής στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η ολοκλήρωση της μελέτης πραγματοποιείται με την παρουσίαση 238 εικόνων και σχεδίων των μνημείων και των αρχιτεκτονικών γλυπτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχιτεκτονική Γλυπτική, Ρωμαϊκή Περίοδος, Επαρχία Αχαΐας, Αετώματα, Ακρωτήρια, Φέρουσες Μορφές, Ζωφόροι, Γλυπτά μέσα σε Κόγχες.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
183
Αρχιτεκτονικά Γλυπτά της Ρωμαϊκής Περιόδου στην Επαρχία της Αχαΐας- Ηλίας Τριβυζάς.pdf (26 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο