Η μεταχείριση του ενέγγυου πιστωτή στο νέο δίκαιο αφερεγγυότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973221 202 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Εμπορικό Δίκαιο
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Εφεντάκης Μιχαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαστρομανώλης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κινινή Ευθυμία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λιβαδά Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μεταχείριση του ενέγγυου πιστωτή στο νέο δίκαιο αφερεγγυότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The treatment of the secured creditor in the new insolvency code
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τη θέση του ενέγγυου πιστωτή στην πτωχευτική διαδικασία υπό το φως του νέου κώδικα αφερεγγυότητας (ν. 4738/2020), ο οποίος μετάβαλε άρδην τον ισχύοντα πτωχευτικό κώδικα (ν. 3588/2007). Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, αφού γίνει μια απαραίτητη - γενική εισαγωγή στις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κώδικας Αφερεγγυότητας (ΚΑφ), επιχειρείται μια εξαντλητική ανάλυση των συνεπειών της πτώχευσης ως προς τους ενέγγυους πιστωτές. Ειδικότερα, εφόσον οριοθετηθούν οι έννοιες της εμπράγματης ασφάλειας, του ενέγγυου πιστωτή και της αναστολής των ατομικών διώξεων, στη συνέχεια εξετάζεται η καινοτόμος διάταξη του άρ. 101 ΚΑφ. Με την κομβική αυτή ρύθμιση ο σύγχρονος νομοθέτης επιλέγει την ένταξη και των ενέγγυων πιστωτών στο γενικό κανόνα της αναστολής των ατομικών διώξεων, με την πρόβλεψη ότι, εξαιρετικά και μόνο για ένα διάστημα εννέα μηνών θα μπορούν να ασκούν τις ατομικές τους διώξεις. Η νέα αυτή διάταξη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επιτάχυνσης της νέας πτώχευσης που ευαγγελίζεται ο σύγχρονος πτωχευτικός νομοθέτης και σχολιάζεται από τον συγγραφέα. Παράλληλα, παρατίθενται αναλυτικά οι τρόποι ικανοποίησης των ενέγγυων πιστωτών εντός και εκτός πτώχευσης, όπως και οι λοιπές αλλοιώσεις των δικαιωμάτων τους. Ειδική ενότητα αφιερώνεται για την ειδική μεταχείριση των προσημειούχων δανειστών και των τραπεζών.
Στο δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας το βάρος εστιάζεται στο ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα του τρόπου ικανοποίησης των ενέγγυων πιστωτών μετά την ρευστοποίηση του ενεργητικού της πτώχευσης, ήτοι κατά τη σύνταξη του πίνακα κατάταξης από το σύνδικο και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος. Ειδικότερα, αναλύονται οι περιπτώσεις σύγκρουσης των ενέγγυων πιστωτών κατά την κατάταξή τους με άλλους (γενικώς ή/και ειδικώς) προνομιούχους, υπερ-προνομιούχους και εγχειρόγραφους πιστωτές. Παράλληλα, εξετάζεται το ιδιαίτερα κομβικό ζήτημα της επίδρασης στην πτώχευση της ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδεται πριν ή μετά την κήρυξη της πτώχευσης του οφειλέτη, ενώ τέλος εξετάζεται ο τρόπος άμυνας του ενέγγυου πιστωτή κατά του πίνακα κατάταξης, των επαληθεύσεων και της εκτέλεσης. Σε ένα όμως γενικότερο πλαίσιο, η μελέτη αυτή επιχειρεί να αναδείξει πώς τα δικαιώματα των εμπραγμάτως ασφαλισμένων δανειστών αποκρυσταλλώνονται και εξισορροπούνται σε μια διαδικασία, η οποία, από τη μία, υπόσχεται την «επιβίωση» του οφειλέτη και, από την άλλη, την βέλτιστη «ανάκτηση » των πιστωτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ενέγγυος πιστωτής, αναστολή ατομικών διώξεων, προσημειούχος πιστωτής, ικανοποίηση, πλειστηριασμός, συγκρούσεις δανειστών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
93
Εφεντάκης Διπλωματική pergamos.pdf (1009 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο