Παραλλαγές της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας σε ελληνικό πληθυσμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973341 109 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική και Πειραματική Νευροχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-16
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χρυσικόπουλος Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στράντζαλης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πιάγκου Μαρία, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλαματιανός Θεοδόσης, Επιστημονικός συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραλλαγές της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας σε ελληνικό πληθυσμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παραλλαγές της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας σε ελληνικό πληθυσμό
Περίληψη:
Εισαγωγή - Σκοπός
H συχνότητες παραλλαγών και ανωμαλιών της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας σε προηγούμενες πτωματικές και απεικονιστικές μελέτες εμφανίζουν αποκλίσεις. Σκοπός της παρούσας αγγειογραφικής μελέτης ήταν ο εντοπισμός των παραλλαγών και ανωμαλιών της απώτερης (μετα-αναστομωτικής) πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας (ΠΕΑ) σε δείγμα ελληνικού πληθυσμού

Υλικό – Μέθοδος
Έγινε αναδρομική μελέτη με ανασκόπηση Ψηφιακών Αφαιρετικών Αγγειογραφιών (ΨΑΑ) 456 ασθενών (912 ημισφαίρια) από ένα μόνο τμήμα Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας. Τα κριτήρια για την καθοριστική ανάλυση ήταν να έχουμε ΨΑΑ 2 διαστάσεων και 3 διαστάσεων (2D & 3D DSA) και πλήρη ΨΑΑ των 2 καρωτίδων και των 2 σπονδυλικών αρτηριών. Επιπλέον κριτήριο ήταν να υπάρχει Μαγνητική ή Αξονική Αγγειογραφία για έλεγχο. Ασθενείς με απεικονιστικό έλεγχο που δεν τηρούσαν αυτά τα κριτήρια αποκλείστηκαν από την μελέτη. Η ταξινόμηση των «ανωμαλιών» της ΠΕΑ έγινε βάσει ταξινόμησης που δημοσίευσε η Cilliers, (Cilliers & Page, 2016).

Αποτελέσματα
Το παρόν δείγμα αποτελούνταν από 456 ανθρώπους (264, 57.9% γυναίκες) με μέση τιμή ηλικίας τα 50.7 έτη (τυπική απόκλιση = 15.9). Η συχνότητα εμφάνισης των παραλλαγών της ΠΕΑ στο δείγμα ήταν: άζυγος στο 1,5 % (7/456), διάμεση στο 2,2% (10/456), διημισφαιρική στο 14,5% (66/456). Η μεσολοβοεπιχείλια ή υπερμεσολόβια αρτηρία (ΥΜΑ) ήταν παρούσα σε 824 από τα 912 ημισφαίρια (90.4 %). Ήταν παρούσα σε 408 (89.5%) και σε 416 (91.2%) δεξιά και αριστερά ημισφαίρια, αντιστοίχως.

Συμπεράσματα
Η παρούσα μελέτη δείχνει σημαντική διαφορά στην εμφάνιση της ΥΜΑ μεταξύ των δυο φύλων με τους άντρες να εμφανίζουν την εν λόγω αρτηρία πιο συχνά στο αριστερό ημισφαίριο από ότι οι γυναίκες. Η συχνότητα της άζυγου αλλά και διάμεσης ΠΕΑ στο παρόν πληθυσμιακό δείγμα ήταν αντίστοιχη εκείνης που αναφέρεται σε προηγούμενες πτωματικές ή αγγειογραφικές μελέτες, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλα δείγματα. Η συχνότητα της διημισφαιρικής ΠΕΑ είναι αντίστοιχη εκείνης σε προηγούμενη μελέτη όπου η εν λόγω παραλλαγή ορίζεται με κοινά ανατομικά κριτήρια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερμεσολόβιος αρτηρία, Πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, Αγγειογραφική μελέτη, Ελληνικός πληθυσμός, Παραλλαγές εγκεφαλικών αρτηριών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
80
Chrissicopoulos_Christos_MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο