Comparison of postoperative and oncologic outcomes in laparoscopic and open right colectomy for colon cancer. A 5-year experience.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973498 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-16
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Σταύρου Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Comparison of postoperative and oncologic outcomes in laparoscopic and open right colectomy for colon cancer. A 5-year experience.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση των μετεγχειρητικών και ογκολογικών αποτελεσμάτων μετά από λαπαροσκοπική και ανοικτή δεξιά κολεκτομή για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια εμπειρία 5 ετών.
Περίληψη:
Εισαγωγή/ Σκοπός: Η. λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι μια επέμβαση η οποία πραγματοποιείται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και συνεχώς κερδίζει έδαφος συγκριτικά με την παραδοσιακή ανοικτή κολεκτομή. Η μελέτη αυτή διεξήχθη με σκοπό τη σύγκριση μετεγχειρητικών και ογκολογικών αποτελεσμάτων στη λαπαροσκοπική και ανοικτή δεξιά κολεκτομή για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ασθενείς και Μέθοδοι: Η εν λόγω εργασία είναι μια αναδρομική μελέτη από ένα κέντρο γενικής χειρουργικής και αφορά το διάστημα από το 2015 έως το 2020. Οι παράμετροι που μελετήθηκαν μετεγχειρητικά είναι η CRP (C-Αντιδρώσα πρωτεΐνη), CPK(κινάση κρεατινίνης), LDH(γαλακτική αφυδρογονάση), ο αριθμός των εξαιρεθέντων λεμφαδένων και η διάρκεια νοσηλείας.
Αποτελέσματα: Συλλέξαμε στοιχεία από 21 ανοικτές και 17 λαπαροσκοπικές δεξιές κολεκτομές σε διάρκεια 5 ετών. Οι μετρήσεις τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα των τιμών της CRP και CPK ήταν σημαντικά χαμηλότερες στους ασθενείς μετά από λαπαροσκοπική κολεκτομή, ενώ οι τιμές της LDH δεν έδειξαν ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των δυο μεθόδων. Ο αριθμός των εξαιρεθέντων λεμφαδένων ήταν μεγαλύτερος σε όσους υπεβλήθησαν σε ανοικτή κολεκτομή. Η αναλγησία στους ασθενείς μετά από ανοικτή κολεκτομή επετεύχθη με τη χρήση πεθιδίνης και τραμαδόλης τις πρώτες τρεις μετεγχειρητικές ημέρες, ενώ μετά από λαπαροσκοπική κολεκτομή χορηγήθηκε συστηματικά παρακεταμόλη και τραμαδόλη κατ´ επίκληση. Η διάρκεια νοσηλείας ήταν σημαντικά βραχύτερη στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν λαπαροσκοπικά.
Συμπέρασμα: Η λαπαροσκοπική δεξιά κολεκτομή υπερέχει της ανοικτής όσον αφορά τη μετεγχειρητική αναλγησία και τη διάρκεια νοσηλείας, καθώς επίσης και στις μετρήσεις συγκεκριμένων παραμέτρων. Όσον αφορά την ογκολογική επάρκεια, η λαπαρσκοπική κολεκτομή υστερούσε έναντι της ανοικτής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λαπαροσκοπική δεξιά κολεκτομή, Καρκινος δεξιού κόλου, μετεγχειρητικές παράμετροι, εξαίρεση λεμφαδένων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
19