Method Development for the Comprehensive Monitoring of Intentionally & Non-Intentionally Added Substances in Food Contact Materials by GC Coupled to MS

Διπλωματική Εργασία uoadl:2974393 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-23
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μερμίγγη Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαίδης ,Καθηγητής,Χημείας, ΕΚΠΑ
Γκικας Εύαγγελος ,Καθηγητής,Χημείας, ΕΚΠΑ
Δασενάκη Μαριλένα,Επίκουρος Καθηγητης ,Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Method Development for the Comprehensive Monitoring of Intentionally & Non-Intentionally Added Substances in Food Contact Materials by GC Coupled to MS
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη μεθόδων για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση σκόπιμα και μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών σε υλικά επαφής με τρόφιμα από GC σε συνδυασμό με MS
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση υλικών συσκευασίας τροφίμων έχει αυξηθεί εκθετικά, με στόχο την παρατεταμένη αποθήκευση διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων υπό διάφορες συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως εγείρονται ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια των συσκευασιών αυτών για τα τρόφιμα και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές.

Τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) είναι πολύπλοκα μείγματα χημικών ουσιών με διαφορετικές χημικές και τοξικολογικές ιδιότητες. Η κατασκευή τους περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών που προστίθενται σκόπιμα (IAS), με ευεργετικές ιδιότητες για τα τελικά προϊόντα συσκευασίας τροφίμων. Αυτές οι ουσίες ελέγχονται και οι τοξικολογικές ιδιότητες των περισσότερων έχουν αξιολογηθεί. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί η παρουσία επιπλέον άγνωστων ουσιών, όπως προϊόντων αποικοδόμησης των IAS, υποπροϊόντων αντιδράσεων ή άλλων προσμείξεων και επιμολύνσεων. Αυτές είναι οι λεγόμενες μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS). Τα NIAS είναι ετερογενείς ουσίες, οι οποίες δύσκολα προσδιορίζονται και σε αρκετές περιπτώσεις στερούνται τοξικολογικών πληροφοριών.

Τόσο τα IAS όσο και τα NIAS ενδέχεται να μεταναστεύσουν στα συσκευασμένα τρόφιμα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Επομένως, η ασφάλεια όλων των μεταναστευουσών ουσιών θα πρέπει να αξιολογηθεί, καθώς τα FCM αποτελούν για τους καταναλωτές σημαντική πηγή χρόνιας έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση μιας μεγάλης ομάδας πτητικών IAS και μερικών από τα πιο συχνά προσδιορισθέντα NIAS, ενώ για τον έλεγχο της μετανάστευσής τους από διάφορα υλικά συσκευασίας στους κατάλληλους προσομοιωτές τροφίμων αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν μέθοδοι GC-MS και GC-MS/MS
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου, Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα, Πλαστικά, Μετανάστευση, GC-MS / MS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Master Thesis_Mermingi.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.