Κοινωνικοπολιτισμικά χαρακτηριστικά των εκδιδόμενων γυναικών, θεσμοί και πολιτικές διαχείρισης της πορνείας στην Αγγλία (περ. 1885-1914)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2975341 216 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-02
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπαχρήστου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παπαθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Νικολέττα Γιαντσή, Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως
Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνικοπολιτισμικά χαρακτηριστικά των εκδιδόμενων γυναικών, θεσμοί και πολιτικές διαχείρισης της πορνείας στην Αγγλία (περ. 1885-1914)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνικοπολιτισμικά χαρακτηριστικά των εκδιδόμενων γυναικών, θεσμοί και πολιτικές διαχείρισης της πορνείας στην Αγγλία (περ. 1885-1914)
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να μελετήσει τα κοινωνικοπολιτισμικά χαρακτηριστικά που απέκτησε το φαινόμενο της γυναικείας πορνείας στην Αγγλία από το 1885 μέχρι το 1914, τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς που επιχείρησαν να το ελέγξουν ή και να το αντιμετωπίσουν, το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε, καθώς και τη στάση του αστυνομικού σώματος απέναντί του.
Η μελέτη αυτή της πορνείας και των εκδιδόμενων γυναικών βασίζεται στην εξέταση της κοινωνικής φυσιογνωμίας των ιδίων και των πελατών τους προκειμένου να διερευνηθούν οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν μια γυναίκα στον αγοραίο έρωτα, καθώς και οι εμπειρίες που αποκόμιζε μέσω της εργασίας της. Συνεπώς, διερευνάται η κοινωνική προέλευση των πελατών τους, η κοινωνική αντιμετώπιση που έχαιραν οι πόρνες καθώς και οι κοινωνικές σχέσεις που συνήπταν και ο βαθμός της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
Το σημείο αυτό μελετάται και μέσω παραδειγμάτων γυναικών που συνελήφθησαν και δικάστηκαν άδικα ως πόρνες. Ο χαρακτηρισμός μιας γυναίκας ως πόρνης σχετίζεται και με τη σύγχυση που επικράτησε γύρω από τη χρήση του όρου και τη σύνδεση της πορνείας με την ανήθικη συμπεριφορά.
Εν τέλει, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ούτε ένα αποκλειστικό μοτίβο εργασίας ούτε πανομοιότυπα βιώματα, παρά κοινές τάσεις και επιμέρους εκδοχές της πορνείας, οι οποίες επηρεάζονται από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει η εργασία της καθεμίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
εργατική τάξη, ιστορία των γυναικών, αστοί, πόρνες, πορνεία, αγοραίος έρωτας, σεξουαλικότητα, φιλανθωπικές προσπάθειες, ευπρέπεια, Αγγλία, Λονδίνο, Λίβερπουλ, τέλη δέκατου ένατου αιώνα, αρχές εικοστού αιώνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
492
Αριθμός σελίδων:
129
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Μαρίας Παπαχρήστου (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο