Σύγκριση της ήπιας ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3191960 77 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Δατσέρης Νεκτάριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση της ήπιας ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση της ήπιας ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την έννοια της ήπιας ισχύος, την οποία εξετάζει μέσω της σύγκρισης των περιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Η ήπια ισχύς αναφέρεται στο να αποκτάει ένα κράτος αυτά που θέλει ασκώντας έλξη στα υπόλοιπα, σε αντίθεση με τη σκληρή ισχύ όπου χρησιμοποιούνται εξαναγκασμός ή οικονομικά αντίτιμα. Ο επιτυχής συνδυασμός ήπιας και σκληρής ισχύος δημιουργεί τη λεγόμενη «έξυπνη ισχύ».
Αναφορικά με τη σύγκριση των δύο δυνάμεων παρατηρείται ότι η Ένωση γίνεται ελκυστική μέσω των αξιών και της οικονομίας της, ενώ η Κίνα χρησιμοποιεί ως μέσα τον πολιτισμό και την οικονομική της επέκταση με πρωτοβουλίες όπως το «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Επίσης η Κίνα εκμεταλλεύεται πόρους σκληρής ισχύος για να παράξει ήπια ισχύ, κάτι στο οποίο η Ένωση υστερεί με κόστος και για την έξυπνη ισχύ της. Τέλος, βασική διαφορά των δύο δυνάμεων αποτελεί η χρήση αιρεσιμότητας κατά τις οικονομικές τους δραστηριότητες, με την Ένωση να θέτει ως όρους στους εταίρους της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων αξιών. Έτσι, η Ένωση λέγεται ότι ασκεί «ήπια ισχύ με σκληρή αιχμή».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις Δύσης-Κίνας σήμερα, διαπιστώνεται ότι αυτές βρίσκονται σε φάση ύφεσης. Συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Κίνα έχουν επιδοθεί σε εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο, ενώ η Ένωση με την Κίνα έχουν ψυχρανθεί μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω των κινεζικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Παρά ταύτα, η όξυνση των σχέσεων δε θα οδηγήσει απαραίτητα σε πολεμική σύρραξη. Η αλληλεξάρτηση των τριών μερών είναι τέτοια που, το καλύτερο το οποίο μπορούν να κάνουν, είναι να συνεργαστούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ήπια ισχύς, σκληρή ισχύς, έξυπνη ισχύς, Ευρωπαϊκή Ένωση, «ήπια ισχύς με σκληρή αιχμή», στρατηγική αυτονομία, Κίνα, τεχνολογική αυτονομία, πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», Η.Π.Α., «παγίδα του Θουκυδίδη»
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
48
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΑΤΣΕΡΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο