Ο ρόλος της άσκησης στη καρδιοτοξικότητα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3217927 51 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική Άσκηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-10
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καίσαρης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βαϊόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της άσκησης στη καρδιοτοξικότητα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της άσκησης στη καρδιοτοξικότητα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Οι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου του μαστού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο λόγω της καρδιοτοξικότητας των αντικαρκινικών φαρμάκων. Η καρδιοτοξικότητα αυτή προκαλείται μέσω χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως είναι η ανθρακυκλίνη, σε μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μονοκλωνικά αντισώματα, λόγου χάριν τραστουζουμάμπη Τα φάρμακα αυτά δρουν είτε έμμεσα επιταχύνοντας τη γήρανση του καρδιαγγειακού και επιδεινώνοντας την πορεία των υποκείμενων συννοσηροτήτων, είτε άμεσα διαταράσσοντας την καρδιακή λειτουργία.
Δεδομένης της αυξημένης θνησιμότητας που παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ακόμη και στα αρχικά στάδια της νόσου, λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών σχετιζόμενων με τη θεραπεία τους, σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εξέταση του ρόλου διαφόρων μορφών άσκησης στην άμβλυνση της καρδιοτοξικότητας των αντικαρκινικών φαρμάκων, έχοντας ως βασική εστίαση στην αερόβια άσκηση και την άσκηση αντιστάσεων.
Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις-κλειδιά με ποικίλους αλγορίθμους. Επιλέχθηκαν ανασκοπήσεις και κλινικές μελέτες δημοσιευμένες σε περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης και σχετικές με την επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής και την έκβαση της νόσου σε ασθενείς με καρκίνο μαστού. Η άσκηση ως παρεμβατική μέθοδος για τη βελτίωση της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας έχει μελετηθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από τη συστηματική θεραπεία του ασθενούς. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ελάμβαναν δοξορουβικίνη με ή χωρίς τραστουζουμάμπη και σε σπάνιες περιπτώσεις μόνο τραστουζουμάμπη, ενώ πραγματοποιούσαν αερόβια άσκηση διαφόρου συχνότητας ανά εβδομάδα, σε συνδυασμό ή όχι με ασκήσεις αντιστάσεων και ασκήσεις ευλυγισίας.
Η σωματική άσκηση προλαμβάνει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αντικαρκινική θεραπεία στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς βελτιώνει την καρδιοπνευμονική λειτουργία. Συγχρόνως, στους ασθενείς αυτούς φαίνεται ότι μειώνει τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας κατά 41%. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης παρατηρείται ανεξάρτητα από την περίοδο που λαμβάνει χώρα σε σχέση με τη συστηματική θεραπεία. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με άσκηση αντιστάσεων είναι πιο αποτελεσματικός στην βελτίωση της VO2max. Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας. Επίσης, όταν η αερόβια άσκηση είναι υψηλής έντασης μειώνεται ο κίνδυνος για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια κατά 46% και προλαμβάνονται αιμοδυναμικές διαταραχές στον οργανισμό, ωστόσο δεν υπάρχουν αλλαγές στους δείκτες υποκλινικής καρδιοτοξικότητας. Γενικά, συστήνεται άσκηση τουλάχιστον 3 MET-h/week, ενώ πιο συγκεκριμένα, όταν είναι >24.6 MET-h/week ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται κατά 35%. Ως προς τη διάρκεια του προγράμματος άσκησης, συστήνεται χρονικό διάστημα όσο γίνεται μεγαλύτερο, με την άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 8 εβδομάδων να είναι αποτελεσματική και τα ευεργετήματα να είναι ακόμη καλύτερα μετά από 16 ή 24 εβδομάδες άσκησης, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετέχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των συνολικών συνεδριών για να αποκομίσουν τα οφέλη. Είναι ενδιαφέρον ότι η συμμόρφωση πραγματοποίησης άσκησης την ημέρα πριν από τη χημειοθεραπεία φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο. Γενικά, ένας ασθενής με καρκίνο μπορεί να ανταπεξέλθει σε συγκεκριμένης έντασης αερόβια άσκηση ανάλογα με τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Αυτό σε συνδυασμό με τις αντενδείξεις που ενδέχεται να έχουν οι ασθενείς αυτοί ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκονται είναι παράγοντες που επιβάλλουν τα εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης, ενώ μελλοντικές έρευνες χρειάζεται να εστιάσουν σε βέλτιστους συνδυασμούς αερόβιας άσκησης και άσκησης αντιστάσεων και να στοχεύσουν στην ανάδειξη στρατηγικών επίτευξης καλύτερης συμμόρφωσης των ασθενών με τα προγράμματα άσκησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θεραπευτική άσκηση, Πρόληψη, Καρδιαγγειακή λειτουργία, Καρκίνος μαστού, Καρδιοτοξικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
53
Nikolaos Kaisaris MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο