Θυρεοειδική λειτουργία και οστική πυκνότητα σε περικλιμακτηριακές γυναίκες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3218143 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-24
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσέβης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παναγόπουλος Περικλής, Επίκουρος Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέππα Μελπομένη Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βραχνής Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ντόμαλη Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θυρεοειδική λειτουργία και οστική πυκνότητα σε περικλιμακτηριακές γυναίκες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θυρεοειδική λειτουργία και οστική πυκνότητα σε περικλιμακτηριακές γυναίκες
Περίληψη:
Από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας έχει διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ των θυρεοειδικών διαταραχών και της οστικής μάζας. Έτσι γυναίκες υπερθυρεοειδικές αλλά και υποθυρεοειδικές φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τις ευθυρεοειδικές.
Ειδικότερος στόχος της διατριβής αποσκοπεί στη διερεύνηση της υπόθεσης ότι γυναίκες με υποκλινικές διαταραχές της θυρεοειδικής τους λειτουργίας τόσο υπερθυρεοειδικές όσο και υποθυρεοειδικές θα εμφανίζουν ελάττωση της οστικής τους πυκνότητας σε σύγκριση με ευθυρεοειδικές γυναίκες.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης της παρούσας διδακτορικής διατριβής χρησιμοποιήθηκαν γυναίκες-ασθενείς του Ιατρείου Κλιμακτήριου και Εμμηνόπαυσης, της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ». Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια λειτουργίας του Εξωτερικού Ιατρείου (βάση δεδομένων) Κλιμακτήριου και Εμμηνόπαυσης του Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Τα κριτήρια ένταξης στη μελέτη περιλάμβαναν εν συντομία κλινικά και βιοχημικά στοιχεία εμμηνόπαυσης, όπως η απουσία εμμηνόρροιας για τουλάχιστον 12 μήνες, τιμές της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH) άνω των 25 mIU/mL, οιστραδιόλη ορού χαμηλότερη των 50 pg/ml, πάχος ενδομητρίου μέχρι 5 mm.
Στα κριτήρια αποκλεισμού από τη μελέτη ήταν οι γυναίκες με χρόνια νεφρική και χρόνια ηπατική νόσο, με μεταβολικά νοσήματα των οστών, με υπογοναδισμό και γενικά με καταστάσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό. Επίσης αποκλείστηκαν ασθενείς που βρίσκονταν υπό ορμονική θεραπεία και όσες λάμβαναν ραλοξιφαίνη, ταμοξιφαίνη ή τιβολόνη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης καθώς και εκείνες που λάμβαναν τέτοιου είδους θεραπείες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Ασθενείς με γνωστό ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς που λάμβαναν θεραπεία αποκλείστηκαν επίσης, καθώς υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με λεβοθυροξίνη έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα.
Συμμετείχαν 188 γυναίκες με μέση ηλικία 53,8 έτη. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς βρέθηκαν να σχετίζονται σημαντικά με τα t-score, z-score και BMD των συμμετεχουσών.
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι τα ευρήματά μας συνηγορούν στο ότι όχι μόνο ο υπερθυρεοειδισμός αλλά και ο υποθυρεοειδισμός επιδρά αρνητικά στην οστική πυκνότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θυρεοειδής, Οστική πυκνότητα, Κλιμακτήριος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsevis Konstantinos Phd.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.