Ενημέρωση ασθενών-επίπεδα άγχους και ποιότητα ζωής ασθενων υποβληθέντων σε χειρουργική επέμβαση

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3218746 81 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γκιοβάσο Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ζάβρας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλείου Σταύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πατάπης Παύλος, Καθηγητής, Ιατρική χολή , ΕΚΠΑ
Μισιακός Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δουζένης Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νάστος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενημέρωση ασθενών-επίπεδα άγχους και ποιότητα ζωής ασθενων υποβληθέντων σε χειρουργική επέμβαση
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενημέρωση ασθενών-επίπεδα άγχους και ποιότητα ζωής ασθενων υποβληθέντων σε χειρουργική επέμβαση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εκπαίδευση του ασθενούς αποτελεί μέρος της ολιστικής φροντίδας και θα πρέπει να ξεκινάει από τη διάγνωση της νόσου έως την έξοδο από το νοσοκομείο και την ίαση του.
Σκοπός: Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής και της έντασης του περιστασιακού και μόνιμου άγχους ασθενών υποβαλλόμενων σε χολοκυστεκτομή και αποκατάσταση βουβωνοκήλης πριν και τρεις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με ή χωρίς σχετική εκπαίδευση.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 450 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή και αποκατάσταση βουβωνοκήλης στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Τα στοιχεία της μελέτης συλλέχθηκαν με τη συμπλήρωση της κλίμακας Επισκόπηση υγείας SF-36 και του ερωτηματολογίου «State-Trait Anxiety Inventory for adults» του Ch. Spielberger. Η ανάλυση των στοιχείων έγινε με την εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας paired t-test, t-test και anova. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε στο α≤5%.
Αποτελέσματα: Από τα 450 άτομα το 55,6% υποβλήθηκε σε χολοκυστεκτομή και το 44,4% σε αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Εξ' αυτών τα 200 άτομα αποτέλεσαν την παρεμβατική ομάδα και τα 250 την ομάδα ελέγχου. Από την περιγραφική και στατιστική ανάλυση των στοιχείων της μελέτης βρέθηκε ότι προεγχειρητικά όλοι οι συμμετέχοντες βαθμολογούσαν και τις οκτώ διαστάσεις της κλίμακας SF-36 στο μεγαλύτερο ποσοστό κάτω από 50 με ανώτατο όριο το 100, ποσοστά τα οποία διαφοροποιήθηκαν σε πάνω από 75, με την αποκατάσταση του προβλήματος υγείας και παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές από τη μέτρηση πριν και τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Επίσης, στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης παρατηρήθηκαν και στα επίπεδα του μόνιμου και περιστασιακού άγχους. Ομοίως, οι εκπαιδευόμενοι στις περισσότερες από τις διαστάσεις της κλίμακας SF-36 και στα επίπεδα του άγχους παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση. Αναλυτικότερα, στη σωματική λειτουργικότητα, p<0,001, στον σωματικό πόνο, p<0,001, στη ζωτικότητα, p=0,037, ενώ οι μη εκπαιδευόμενοι μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασαν στην κοινωνική λειτουργικότητα, p<0,001, και στον συναισθηματικό ρόλο, p=0,003. Γενικά, και οι δύο ομάδες στη συνολική βαθμολογία των διαστάσεων της κλίμακας SF-36 και του περιστασιακού και μόνιμου άγχους μετά την παρέλευση των τριών μηνών παρουσίασαν βελτίωση με στατιστικά σημαντική διαφορά, p<0,001 αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Με βάση τα ευρήματα της μελέτης βρέθηκε ότι η εκπαίδευση επιδρά θετικά στην ποιότητα ζωής και στη μείωση του περιστασιακού και του μόνιμου άγχους, ωστόσο κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες ευθύνονται τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για τα επίπεδα του άγχους. Η εκπαίδευση των ασθενών από νοσηλευτές και γιατρούς επιβάλλεται προσβλέποντας στη μείωση του άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων των ασθενών τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση ασθενών, Ποιότητα ζωής, Περιστασιακό και Μόνιμο άγχος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
160
Αριθμός σελίδων:
122
Διατριβή.Γκιοβάσο Σοφία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο