Κατοχή κατοικιδίου ζώου και επιβίωση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218906 116 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-15
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χριστόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Πανταζής, Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ

Βασιλική Μπενέτου, Καθηγήτρια, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ

Ελένη Ριζά, ΕΔΙΠ, Ιατρική σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατοχή κατοικιδίου ζώου και επιβίωση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατοχή κατοικιδίου ζώου και επιβίωση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η διαρκώς αυξανόμενη κατοχή κατοικίδιων ζώων εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον περιβαλλοντικό παράγοντα. Παρότι η συσχέτιση αυτή έχει μελετηθεί αρκετά δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν τα κατοικίδια ζώα στην υγεία του ανθρώπου.
Στόχος: Η μελέτη της πιθανής συσχέτισης της κατοχής κατοικίδιων ζώων (οποιουδήποτε κατοικίδιου, γάτα, σκύλος, πτηνό, ψάρι) με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και από κακοήθεις νεοπλασίες στον πληθυσμό ηλικίας 50 ετών και άνω που ζει στην Ευρώπη.
Μέθοδοι: Συνολικά 23,274 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 64.2 ετών (SD: 9.8 έτη) από 15 Ευρωπαϊκές χώρες, εθελοντές στη μελέτη Survey of Health Ageing and Retirement in Europe (SHARE) συμμετείχαν στη μελέτη. Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (5163 θάνατοι), από καρδιαγγειακά νοσήματα (1832 θάνατοι) και από κακοήθεις νεοπλασίες (1346 θάνατοι) μελετήθηκαν με την χρήση μοντέλων Cox αναλογικών κινδύνων, για την ανεύρεση πιθανής σχέσης με την έκθεση σε κατοικίδια ζώα (που καταγράφηκε κατά την πρώτη συνέντευξη). Επίσης, διαστρωματοποιημένες αναλύσεις διεξήχθησαν ανά φύλο και ανά μέγεθος νοικοκυριού.
Αποτελέσματα: Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις για κανένα από τα κατοικίδια σε σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, στις διαστωματοποιημένες αναλύσεις, η έκθεση σε πτηνά βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες στις γυναίκες [Hazard Ratio (HR) = 1.23, 95%CI: 1.04 − 1.44] καθώς και στις γυναίκες που διέμεναν μόνες [HR = 1.38, 95%CI: 1.02 − 1.85]. Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για αίτια εκτός των καρδιαγγειακών και των κακοήθων νεοπλασιών [HR = 1.40, 95%CI: 1.05 − 1.99] βρέθηκε για τις γυναίκες ιδιοκτήτριες πτηνών σε σχέση με τις μη ιδιοκτήτριες πτηνών.
Συμπεράσματα: Η έκθεση σε πτηνά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην επιβίωση του γυναικείου πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας στην Ευρώπη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος; Καρδιοαγγειακά; Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου; Θνησιμότητα, Κατοχή κατοικίδιου, Ανάλυση επιβίωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
39
Christopoulos_Konstantinos_MSc.pdf (873 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο