Μεσογειακή Διατροφή και Χημεία: Διερεύνηση των απόψεων και αλλαγών στην εκπαίδευση και τις διατροφικές συνήθειες μαθητών λυκείου την περίοδο της πανδημίας Covid-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3222131 73 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καρβέλα Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχαήλ Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Δασενάκης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Σακελλάρη, ΕΔΙΠ, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεσογειακή Διατροφή και Χημεία: Διερεύνηση των απόψεων και αλλαγών στην εκπαίδευση και τις διατροφικές συνήθειες μαθητών λυκείου την περίοδο της πανδημίας Covid-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεσογειακή Διατροφή και Χημεία: Διερεύνηση των απόψεων και αλλαγών στην εκπαίδευση και τις διατροφικές συνήθειες μαθητών λυκείου την περίοδο της πανδημίας Covid-19
Περίληψη:
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τον ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) στην πρόληψη των επιβλαβών επιπλοκών της νόσου COVID-19 μέσω των αναστολέων του φλεγμονώδη παράγοντα PAF (Platelet-Activating Factor), που εμπεριέχονται στα μικροθρεπτικά συστατικά της. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 άλλαξε σημαντικά τις καθημερινές συνήθειες των εφήβων μέσω της απουσίας δια ζώσης διδασκαλίας και σχολικών δραστηριοτήτων λόγω του παρατεταμένου απαγορευτικού (lockdown). Δεδομένου ότι στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την Ελλάδα, στόχος της έρευνας ήταν να αποκαλύψει τις αλλαγές στη διατροφική κατάσταση και την καθημερινότητα των μαθητών λυκείου πριν την πανδημία και κατά την διάρκεια του lockdown, και να αξιολογήσει τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω της κλίμακας προσκόλλησης στη ΜΔ ‘KIDMED’. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο το οποίο διαμοιράστηκε σε 207 μαθητές λυκείου τον Μάϊο του 2021 (αμέσως μετά τη λήξη του 6μηνου lockdown). Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζονται ως εξής: (i) 42% της Γ’ Λυκείου δείχνει χαμηλό ενδιαφέρον για το μάθημα της Χημείας , (ii) >50% των μαθητών θεωρεί ότι το lockdown είχε αρνητική επίδραση στην διατροφή, (iii) πριν την πανδημία ο τροποποιημένος δείκτης KIDMED ήταν κοντά στο άνω όριο της Β’ Βαθμίδας (4,72), ενώ κατά την περίοδο του lockdown μειώθηκε σημαντικά προς το κάτω όριο (3,18), (iv) βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη KIDMED και της ενημέρωσης για τα οφέλη της ΜΔ καθώς και της συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες (πριν και μετά), (v) πριν το lockdown ο δείκτης KIDMED ήταν στατιστικά μεγαλύτερος για τους μαθητές που δεν αφιέρωναν χρόνο για ψυχαγωγία με ΗΥ, και (vi) κατά την περίοδο του lockdown ο δείκτης KIDMED της Α’ Λυκείου ήταν στατιστικά μικρότερος σε σχέση με την Β’ & Γ’ Λυκείου (2,72 vs. ≈3,5). Συμπερασματικά, η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των τριών τάξεων του λυκείου ενώ οι μαθητές που είχαν ενημερωθεί για τα οφέλη της ΜΔ κατά της νόσου COVID-19 είχαν αυξημένο δείκτη KIDMED. Εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, κορωνοϊός, έφηβοι, σχολείο, κλίμακα προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
141
Διπλωματική_subm_v3.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο