Αναδρομική Μελέτη της Ενδοφλέβιας Ιτρακοναζόλης στην Αντιμετώπιση Συστηματικών Μυκητιάσεων: Ανάγκη για Θεραπευτική Παρακολούθηση και Εξατομίκευση της Δοσολογίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3223167 50 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Περάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΒΑΛΣΑΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΚΠΑ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ-ΚΥΡΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΚΠΑ
ΔΟΚΟΥΜΕΤΖΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδρομική Μελέτη της Ενδοφλέβιας Ιτρακοναζόλης στην Αντιμετώπιση Συστηματικών Μυκητιάσεων: Ανάγκη για Θεραπευτική Παρακολούθηση και Εξατομίκευση της Δοσολογίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναδρομική Μελέτη της Ενδοφλέβιας Ιτρακοναζόλης στην Αντιμετώπιση Συστηματικών Μυκητιάσεων: Ανάγκη για Θεραπευτική Παρακολούθηση και Εξατομίκευση της Δοσολογίας
Περίληψη:
Οι συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα εξαιτίας των δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικών λοιμώξεων που οφείλονται κυρίως στα είδη Candida spp., Aspergillus spp., και Cryptococcus spp. Αυτό οδήγησε στην εμπειρική συνταγογράφηση αντιμυκητιασικών παραγόντων όταν η αρχική θεραπεία με αντιβιοτικά αποτυγχάνει.
Σε ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι πιο συνηθισμένοι τύποι λοιμώξεων από Candida αφορούν σηψαιμίες, λοιμώξεις σχετιζόμενες με καθετήρα, ενδοκοιλιακές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αποικιών του μύκητα Candida spp. αποτελούν οι μεταβολές της φυσιολογικής χλωρίδας εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, η απώλεια της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η ολική παρεντερική σίτιση, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η αιμοκάθαρση και η θεραπεία με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες.
Οι λοιμώξεις από τα είδη Candida spp. και Aspergillus spp. σχετίζονται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Μέχρι πρόσφατα, η Candida albicans ήταν μακράν το κυρίαρχο είδος. Ωστόσο πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί και άλλα είδη, όπως η C. glabrata και C. krusei, τα οποία εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία στους κοινούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες. Επομένως η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης αντιμυκητιασικής θεραπείας είναι απαραίτητη για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας από διηθητικές μυκητιασικές λοιμώξεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η Ιτρακοναζόλη είναι ένας αντιμυκητισιακός τριαζολικός παράγοντας πρώτης γενιάς με κλινική χρήση για πάνω από δύο δεκαετίες. Αν και μυκητοστατικό έναντι των παθογόνων ζυμών, η Ιτρακοναζόλη παραμένει δραστική έναντι στελεχών ανθεκτικών στη Φλουκοναζόλη και επιδεικνύει μυκητοκτόνο δράση έναντι μεγάλου αριθμού νηματοειδών μυκήτων που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση σοβαρών διηθητικών μυκητιάσεων.
Συγκρινόμενη με άλλα μέλη της κατηγορίας της, η Ιτρακοναζόλη επιδεικνύει μια σειρά ευνοϊκών φαρμακοκινητικών χαρακτηριστικών, τα οποία περιλαμβάνουν: παρατεταμένο χρόνο ημιζωής, εκτεταμένη κατανομή στους ιστούς και έναν ενεργό μεταβολίτη του οποίου η δραστικότητα προσεγγίζει εκείνη του μητρικού μορίου.
Η ανάπτυξη του πόσιμου διαλύματος Ιτρακοναζόλης με τη βοήθεια της υδροξυπροπυλ-β-κυκλοδεξτρίνης έχει εν μέρη διορθώσει το πρόβλημα της βιοδιαθεσιμότητας της κάψουλας. Όμως, η συστηματική διαθεσιμότητα με τη χορήγηση από του στόματος περιορίζεται σε λιγότερο από το 60% της χορηγούμενης δόσης. Η χρήση ενός σκευάσματος παρεντερικής χορήγησης δίνει τη δυνατότητα της παράκαμψης της προσυστημικής κάθαρσης και την επίτευξη υψηλότερων συγκεντρώσεων σε λιγότερο χρόνο. Επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης του φαρμάκου στους πληθυσμούς όπου η από του στόματος χορήγηση είναι αδύνατη και διευκολύνει την εξατομικευμένη θεραπεία αναλόγως του βάρους στους παιδιατρικούς πληθυσμούς.
Η πληθυσμιακή φαρμακοκινητική (Population Pharmacokinetics, PK) μελετά τις βασικές αιτίες που προκαλούν διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις στις μετρούμενες συγκεντρώσεις ενός φαρμάκου στο πλάσμα, όταν τυπικά δοσολογικά σχήματα αυτού χορηγούνται σε διαφορετικά άτομα μιας υπό εξέτασης ομάδας ασθενών.
Γενικά, είναι σημαντικό να προσδιορίζονται και να ποσοτικοποιούνται οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή τη μεταβλητότητα , καθώς έτσι μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση αυτών των παραγόντων στο τελικό φαρμακοδυναμικό αποτέλεσμα και κατ’επέκταση να γίνουν οι κατάλληλες εξατομικευμένες τροποποιήσεις στη χορηγούμενη δόση, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές της πληθυσμιακής φαρμακοκινητικής στην κλινική πράξη είναι η παρακολούθηση των θεραπευτικών επιπέδων του φαρμάκου (Therapeutic Drug Monitoring, TDM).
Τα στοιχεία για τα πιθανά κλινικά οφέλη του TDM για τους ασθενείς που λαμβάνουν Ιτρακοναζόλη είναι ισχυρά, αλλά σε μεγάλο βαθμό έμμεσα. Το TDM θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην πλειοψηφία των ασθενών που λαμβάνουν Ιτρακοναζόλη τόσο για διηθητική όσο και για αλλεργική νόσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ιτρακοναζόλη, τριαζόλη, αντιμυκητιασικός παράγοντας, ενδοφλέβια, διηθητικές μυκητιασικές λοιμώξεις, μονάδα εντατικής θεραπείας, πληθυσμιακή φαρμακοκινητική, θεραπευτική παρακολούθηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
194
Αριθμός σελίδων:
114
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΑΚΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.