Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για μαθητές/μαθήτριες μέλη ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών: η βιωμένη εμπειρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3227860 120 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσεκούρας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Lida Anagnostaki, MSc., PhD.
Assistant Professor of Psychology
(Psychodynamic Perspectives in Developmental Psychology)
Department of Early Childhood Education
National and Kapodistrian University of Athens
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για μαθητές/μαθήτριες μέλη ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών: η βιωμένη εμπειρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για μαθητές/μαθήτριες μέλη ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών: η βιωμένη εμπειρία
Περίληψη:
Η διπλωματική εργασία ζητά να αναδείξει ζητήματα σχετικά με απόψεις, γνώσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών για τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών. Τα τελευταία χρόνια η σύνθεση των σχολικών τάξεων γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφη ενώ ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται δυναμικές όπου αναδεικνύονται ζητήματα συμπερίληψης που αφορούν και άτομα προερχόμενα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ άτομα). Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να αποτυπώσει τις θέσεις, προθέσεις και ενέργειες των εκπαιδευτικών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου. Εκτός από τη μετάδοση γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι αναγκαία εκ μέρους των εκπαιδευτικών η διαμόρφωση ενός σχολικού κλίματος που δεν αποκλείει κανένα παιδί και η διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με στοιχεία αλληλοσεβασμού, εκτίμησης και ελεύθερης έκφρασης που προάγει την υγιή ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την επιτυχή κοινωνική προσαρμογή των μαθητών απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Το πρώτο μέρος της εργασίας ασχολείται με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και το θεωρητικό υπόβαθρο. Εστιάζεται στις έννοιες της συμπερίληψης, των στάσεων, των διακρίσεων και της ομοφοβίας ιδωμένες από ανθρωπολογικό, ψυχολογικό και κοινωνιολογικό πρίσμα και μέσα από τα ευρήματα άλλων ερευνών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παρουσιάζεται επίσης το πλαίσιο της ΛΟΑΤΚΙ συμβίωσης και γονεϊκότητας στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Στη συνέχεια μελετώνται οι βιωμένες εμπειρίες έξι εκπαιδευτικών τους με μαθητές/τριες - μέλη ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών. Η έρευνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της Ερμηνευτικής Φαινομενολογικής Ανάλυσης (IPA). Στόχος είναι να διερευνηθεί η αντίληψη από τη δική τους οπτική με ενεργό το ρόλο του ερευνητή.
Στη συζήτηση επεκτείνεται ο προβληματισμός γύρω από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σχετικά ζητήματα και αναδεικνύεται η σημασία της συμβουλευτικής στο χώρο της εκπαίδευσης μέσα από τη διαλεκτική με τις φεμινιστικές θεωρίες και τις συμβουλευτικές προσεγγίσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΛΟΑΤΚΙ, συμπερίληψη, στάσεις εκπαιδευτικών, σχολικό κλίμα, εκπαιδευτικό σύστημα, συμβουλευτική.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
184
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜ 9511 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.