Μέθοδοι διδασκαλίας στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»: απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228475 83 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία και Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-27
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαμμούς Κυριάκος-Κυπριανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέθοδοι διδασκαλίας στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»: απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέθοδοι διδασκαλίας στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»: απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η επένδυση σε μία εκπαίδευση που υποστηρίζει την καλλιέργεια ευρέος φάσματος δεξιοτήτων στους μαθητές αποτελεί επιταγή της σύγχρονης κοινωνίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα στη χώρα μας εισάγεται στα ωρολόγια προγράμματα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, κατά το τρέχον σχολικό έτος (2021-2022), το καινοτόμο μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» με σκοπό την καλλιέργεια στους μαθητές ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής καθώς και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος καθορίζει την υλοποίηση του μέσα από διακριτές εκπαιδευτικές δράσεις και με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας.
Η επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας ανέδειξε ότι ελάχιστες έρευνες μελέτησαν την πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» που υλοποιήθηκε σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, ενώ κατά το τρέχον σχολικό έτος οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Η παρούσα έρευνα αφορμάται από την ανάγκη διερεύνησης του βαθμού εξοικείωσης των εκπαιδευτικών με τις διδακτικές μεθόδους που προτείνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, ως βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίηση του μαθήματος.
Ειδικότερα, στην παρούσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με ποσοτική μέθοδο, συμμετείχαν 110 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούν σε Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Από την ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας επιβεβαιώθηκε η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως η Βιωματική, η Ομαδοσυνεργατική και η Εξατομικευμένη μέθοδος διδασκαλίας. Όμως, δεν αποτυπώνεται η ταυτόχρονη αξιοποίηση των μεθόδων αυτών στη διδακτική πράξη επαρκώς από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών, γεγονός που όπως προκύπτει σχετίζεται αφενός με την επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών και αφετέρου με την έλλειψη διδακτικής εμπειρίας.
Επίσης, στα αποτελέσματα της έρευνας, προκρίνεται η θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» ως αυτή με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στους μαθητές, η οποία περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Επιπλέον, η έρευνα εντοπίζει ότι η αποτελεσματικότητα του μαθήματος αποτελεί συνάρτηση ποικίλων παραγόντων, με κυριότερους τη μαθησιακή ετοιμότητα, την επάρκεια του διδακτικού χρόνου και την ύπαρξη κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής στις σχολικές αίθουσες.
Τέλος, μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται η ανάγκη για συνεχή υποστήριξη του εκπαιδευτικού με επιμορφωτικά προγράμματα που θα ενισχύουν τη διδακτική του επάρκεια και την ευελιξία στη χρήση μεθόδων διδασκαλίας, τις οποίες προϋποθέτουν οι σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα προτιμούν οι επιμορφώσεις να πραγματοποιούνται δια ζώσης και εντός του εργασιακού τους ωραρίου, ενώ προτείνουν να αξιοποιούνται κατά την επιμόρφωση οι βιωματικές μέθοδοι εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Μέθοδοι διδασκαλίας, Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, βιωματική μάθηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
167
Αριθμός σελίδων:
143
ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΜΑΜΜΟΥΣ_ΔΕ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο