ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ ΜΑΖΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3228639 83 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαντζουράνη Χριστιάνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Βικτωρία Μαγκριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Γεωργιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Χρήστος Παππάς, Καθηγητής, Τμήμα ΕΤΔΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντωνία Χίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Παναγιώτης Πολίτης, Ερευνητής Β’, ΙΙΒΕΑΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ ΜΑΖΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ ΜΑΖΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Περίληψη:
Οι αποακετυλάσες των ιστονών (HDACs) είναι ένζυμα που καταλύουν την υδρόλυση των πλευρικών αλυσίδων ακέτυλο L-λυσίνης, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για την κυτταρική μεταγραφή. Σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος και αποτελούν ελκυστικό στόχο για την ανακάλυψη αντικαρκινικών φαρμάκων. Τα υδροξαμικά οξέα και τα βενζαμίδια αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες κατηγορίες ενώσεων που στοχεύουν τις HDACs και μάλιστα τέτοιες ενώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το vorinostat, είναι εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία κακοηθειών ή βρίσκονται υπό κλινικές δοκιμές. Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιήθηκε η σύνθεση υδροξαμικών οξέων και ενός βενζαμιδίου, αναλόγων του vorinostat, που φέρουν ομάδα βενζοξαζολίου. Aκόμη, συντέθηκε ένα υδροξαμικό οξύ βασισμένο σε 4-αμινοβενζοϊκό οξύ και L-φαινυλαλανίνη και ένα βενζαμίδιο βασισμένο σε δ-L-νορλευκίνη.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η in vitro μελέτη της βιολογικής δράσης των ενώσεων που συντέθηκαν, έναντι τριών καρκινικών σειρών (Α549, SF268, Caco-2) με τη μέθοδο ΜΤΤ. Επίσης, στις ίδιες καρκινικές σειρές, εξετάστηκαν και μια σειρά βενζαμιδικών αναλόγων καθώς και μια σειρά κορεσμένων υδρόξυ και όξο λιπαρών οξέων που είχαν συντεθεί στο εργαστήριό μας, προκειμένου να μελετηθεί η σχέση δομής-δράσης τους.
Ακόμη, με χρήση ενός καινοτόμου φωτοχημικού πρωτοκόλλου σύνθεσης υδροξαμικών οξέων υποβοηθούμενου από υπεριώδες ή ορατό φως, συντέθηκε το φάρμακο bufexamac, ενώ παράλληλα, έγινε μελέτη και βελτιστοποίηση των συνθηκών της αντίδρασης, καθώς και διερεύνηση του μηχανισμού, με χρήση φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS).
Έχοντας μελετήσει τη βιολογική δράση των κορεσμένων υδρόξυ λιπαρών οξέων, αυτά μαζί με μια σειρά από συνήθη λιπαρά οξέα, χρησιμοποιήθηκαν ως ενώσεις αναφοράς για τον ποιοτικό και ποσοτικό τους προσδιορισμό σε δείγματα γάλακτος και γιαουρτιού με τη χρήση LC-HRMS.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε μελέτη για την παραγωγοποίηση λιπαρών οξέων μικρού μήκους, αρχικά με 4- και 3-νιτροφαινυλυδραζίνη και ακολούθησε ο σχεδιασμός και σύνθεση μιας νέας αμίνης (πρωτοταγής αμίνη βασισμένη σε 8-υδρόξυ κινολίνη) με σκοπό την αναστροφή του φορτίου τους σε προσδιορισμό φασματομετρίας μάζας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
υδροξαμικό οξύ, βενζαμίδιο, ελεύθερα λιπαρά οξέα, ΜΤΤ, LC-HRMS.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
16
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
274
Αριθμός σελίδων:
249
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-08-01.

ΧΜ ΔΔ τελικό.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-08-01.