Ανοσομεταβολές στη νόσο Covid-19 και ενδογενής χλωρίδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228665 51 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αγρογιάννη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Γιαμαρέλλος- Μπουρμπούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Δημόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοσομεταβολές στη νόσο Covid-19 και ενδογενής χλωρίδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσομεταβολές στη νόσο Covid-19 και ενδογενής χλωρίδα
Περίληψη:
Οι κορονοϊοί είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα ιών που μολύνουν πολλά διαφορετικά ζώα και μπορούν να προκαλέσουν ήπιες έως σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο. Στα τέλη του 2019, ένας νέος κορονοϊός που ορίζεται ως SARS-CoV-2 εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας και προκάλεσε επιδημία ασυνήθιστης ιογενούς πνευμονίας.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσολογική απάντηση και στην εξέλιξη της νόσου COVID-19 τεκμηριώνεται από την διαθέσιμη βιβλιογραφία. Η εξέταση των προβιοτικών για την αποτελεσματικότητα τους στην διαχείριση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με την όλο και πιο εμφανή ρόλο της εντερικής δυσβίωσης στην εξέλιξη της νόσου, εντάσσει τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων στις πιθανές θεραπευτικές επιλογές.
Πραγματοποιήθηκε μελέτη με σκοπό την ανάδειξη της επίδρασης των προβιοτικών στην τροποποίηση της λειτουργικότητας του ανοσιακού συστήματος μετά από ήπια νόσηση COVID-19. Πρόκειται για προοπτική, διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη σε αναλογία ένα προς ένα, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, με σκοπό να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του από του στόματος χορηγούμενου προβιοτικού στην βέλτιστη έκβαση των ασθενών με ήπια νόσο COVID-19.
Τα πρόδρομα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η βελτίωση της λειτουργικότητας των μονοκυττάρων σχετίζεται με βελτίωση της κλινικής έκβασης των ασθενών με νόσο COVID-19. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης θα δώσει παραπάνω αποτελέσματα με στόχο την αξιοποίηση τους στην κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Covid-19, Μικροβίωμα, Προβιοτικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
32
ΑΝΟΣΟΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19 ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑ.pdf (401 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο