Χρηματοοικονομική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση, μελέτη περίπτωσης: Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228681 115 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βρύνια Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολίνα Κωστελέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τ.Ο.Ε.), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρηματοοικονομική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση, μελέτη περίπτωσης: Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρηματοοικονομική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση μελέτη περίπτωσης: Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία
Περίληψη:
Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην οικονομική μεγέθυνση και την χρηματοοικονομική ανάπτυξη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά την σχέση αυτή για την περίπτωση τριών χωρών, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας για την περίοδο 1999Q1  2021Q3. Η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών βασίστηκε στο γεγονός ότι αποτελούν ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια ιστορία και πολιτισμικά στοιχεία και επηρεάστηκαν όλες από τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Αρχικά αναλύονται οι έννοιες της οικονομικής μεγέθυνσης και της χρηματοοικονομικής ανάπτυξης καθώς και η σχέση των δύο μεγεθών. Έπειτα παρατίθεται μια εκτενής παρουσίαση των ερευνών που έχουν γίνει από την ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με την εξεταζόμενη σχέση και οι μομφές αιτιότητας που έχουν προκύψει. Ακολούθως, γίνεται η αναλυτική καταγραφή των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα διπλωματική εργασία, τα οποία είναι σε μορφή χρονολογικών σειρών. Τα δεδομένα προέρχονται από την βάση δεδομένων της EUROSTAT και αποτελούν στοιχεία τριμηνιαίων παρατηρήσεων για την περίοδο 1999Q12021Q3. Χρησιμοποιούνται διάφορες χρηματοοικονομικές μεταβλητές µέσω των διαθέσιμων δεδομένων, αλλά και βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές για την εμπειρική διερεύνηση. Ακολουθούν οι έλεγχοι στασιμότητας με την μέθοδο ADF και Phillips-Perron (PP) καθώς και οι έλεγχοι συνολοκλήρωσης για την ύπαρξη ή μη της μακροχρόνιας σχέσης των εξεταζόμενων μεταβλητών. Παράλληλα υπολογίζεται το υπόδειγμα διόρθωσης σφαλμάτων VECM για τον προσδιορισμό της βραχυχρόνιας σχέσης. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο αιτιότητας κατά Granger, ο οποίος αποτελεί το βασικό εργαλείο της εμπειρικής διερεύνησης, καθώς και των αποτελεσμάτων της για τον προσδιορισμό της εξεταζόμενής σχέσης για κάθε χώρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οικονομική μεγέθυνση, Χρηματοοικονομική ανάπτυξη, Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, ADF, VECM, Αιτιότητα Granger.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
101
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΕΡΓΣΙΑ_ΒΡΥΝΙΑ_ΑΓΓΕΛΙΚΗ_4001.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.