Καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών υποστήριξης των μελών των οικογενειών, ασθενών με ψυχικές διαταραχές

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228872 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-24
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κωστοπούλου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Δημήτριος Πλουμπίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ευγενία Τριανταφύλλου, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών υποστήριξης των μελών των οικογενειών, ασθενών με ψυχικές διαταραχές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών υποστήριξης των μελών των οικογενειών ασθενών με ψυχικές διαταραχές
Περίληψη:
Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην πορεία και στην θεραπεία των σοβαρών ψυχικών διαταραχών είναι πολλαπλώς εμπεριστατωμένος, όπως και η σοβαρή επιβάρυνση των οικογενειών, αλλά και η αναγκαιότητα και αποδοτικότητα των μοντέλων υποστήριξής τους. Συστηματικά, όμως, δεν αποτελεί βασικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στην φροντίδα του ατόμου με ψυχική διαταραχή από ότι στο παρελθόν. Η εργασία περιγράφει τις θεωρίες, τα προγράμματα και οι προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί ή καταγραφεί για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των οικογενειών, και προσπαθεί να εξηγήσει τις αιτίες για την μη συστηματική υιοθέτηση και εφαρμογή τους, ως βασικό τμήμα της παρεχόμενης θεραπείας, παρά την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα. Δίνεται έμφαση στην ιστορική, θεωρητική και θεραπευτική συμπόρευση της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την φροντίδα των ατόμων με ψυχική διαταραχή και των οικογενειών τους, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της συστηματικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξής τους.
Περιγράφεται αναλυτικά το μοντέλο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στις οικογένειες των ατόμων, που νοσηλεύονται ή/και παρακολουθούνται σε εξωτερική βάση στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»,

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 53 ατόμων, με ένα μέλος οικογένειας με σοβαρή ψυχική διαταραχή, το οποίο νοσηλεύθηκε στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς» και οι οποίοι έλαβαν συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη κατά την διάρκεια της νοσηλείας ή/και της εξωτερικής παρακολούθησης, ως μέρος της συνολικής θεραπείας. Στο δείγμα χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων, που κατέγραφε την προηγούμενη εμπειρία τους στη λήψη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το βαθμό ικανοποίησής τους από την υποστήριξη που έλαβαν τώρα, και τις προτάσεις τους για την αναγκαιότητα και τον τρόπο παροχής συστηματικής υποστήριξης στις οικογένειες. Συμπληρώθηκαν δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων και του/της ασθενούς και στοιχεία ψυχιατρικού ιστορικού. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν συντριπτικά ποσοστά ανεπάρκειας ή μη ικανοποίησης από προηγούμενες αποσπασματικές εμπειρίες και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ικανοποίησης και αποδοτικότητας του σταθερού, συστηματικού προγράμματος υποστήριξης που έλαβαν, ανεξάρτητα από ατομικά χαρακτηριστικά ή την ψυχοπαθολογία. Τέλος, διατυπώνονται προτάσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός βασικού προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ως μέρος της θεραπείας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οικογένεια, Ψυχική διαταραχή, Κοινωνική Εργασία, Συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
137
Αριθμός σελίδων:
143
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία- Β.Κωστοπούλου.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.