Εμβόλια και Γονείς: Μύθοι και Πραγματικότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229164 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-25
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσίγκα Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου ,Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Ε. Λέκκας ,Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Χ. Ντρίνια, Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμβόλια και Γονείς: Μύθοι και Πραγματικότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμβόλια και Γονείς: Μύθοι και Πραγματικότητα
Περίληψη:
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ιατρικής επιστήμης είναι η ανακάλυψη και η εφαρμογή των εμβολίων. Τα εμβόλια βοήθησαv στην εξάλειψη ασθενειών όπως διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ο τέτανος. Στην προ εμβολιασμού εποχή ασθένειες όπως η ιλαρά και η ευλογιά κατά την διάρκεια επιδημιών οδηγούσαν στο θάνατο εκατομμύριων ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών.
Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μείωσε τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας και θνητότητας. Τα εμβολιαζόμενα άτομα προστατεύουν τους εαυτούς τους από την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών αλλά και αποτελούν ασπίδα της κοινότητας- δημόσιας υγείας με τον μηχανισμό της συλλογικής ανοσίας.
Παρόλα τα οφέλη του εμβολιασμού στη πρόληψη της δημόσιας υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων και κηδεμόνων παιδιών οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στους «αρνητικά-κινδύνους» των εμβολίων. Αποτέλεσμα είναι να αρνούνται την καθολική η μερική συμμόρφωση με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού όπως αυτό διαμορφώνεται από την αντίστοιχη επιτροπή εμβολιαστικής κάλυψης.
Η υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από την ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης καθώς συνδέθηκε και με την επανεμφάνιση νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και, συγκεκριμένα, με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή τάση.
Σκοπός της μελέτης είναι να αποτυπωθούν οι γνώσεις και η στάση των γονέων για τον εμβολιασμό, την ύπαρξη διστακτικότητας και κατά πόσο είναι υπαρκτός ο βαθμός ανησυχίας γύρω από τα εμβόλια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εμβόλια, υποχρεωτικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
01
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
136
ΤΣΙΓΚΑ ΤΕΛΙΚΟ B099_final.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο