Η έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στη νήσο La Palma (ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ) και οι επιπτώσεις στην αεροπλοΐα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229278 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαχειμάρης Χαρίλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πετρολογία - Ηφαιστειολογία, ΕΚΠΑ,
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στη νήσο La Palma (ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ) και οι επιπτώσεις στην αεροπλοΐα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στη νήσο La Palma (ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ) και οι επιπτώσεις στην αεροπλοΐα
Περίληψη:
Η έκρηξη ενός ηφαιστείου εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών φαινομένων και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, ελλοχεύει όμως πολλαπλούς κίνδυνους για την περιοχή που το φιλοξενεί. Το μέγεθος και η ένταση των εκρήξεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την σύσταση του μάγματος αλλά και το γεωτεκτονικό καθεστώς που συνοδεύει την συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη. Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις κινδυνεύουν τόσο οι άνθρωποι όσο και οι υποδομές, ενώ βίαιες είναι και οι αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον επηρεάζοντας ακόμα και το κλίμα του πλανήτη εξαιτίας των αλλαγών που επιφέρουν στην ατμόσφαιρα.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των κινδύνων που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου σε άμεση σχέση με την αεροπλοΐα. Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων από τους αρμόδιους φορείς, σε περίπτωση εκδήλωσης μιας βίαιης ηφαιστειακής έκρηξης.
Η αεροπλοΐα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητη από τις ηφαιστειακές εκρήξεις εξαιτίας των νεφών τέφρας που απελευθερώνει ένα ηφαίστειο και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα προκαλώντας ακόμα και παύση των αεροπορικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητα αεροδρόμια. Θα αναλύσουμε την ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja που έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου του 2021 στο νησί Λα Πάλμα και τις επιπτώσεις που είχε η συγκεκριμένη έκρηξη τόσο στο νησί όσο και στις ευπαθείς αερομεταφορές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές Καταστροφές, Ηφαιστειακές εκρήξεις, Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, Δομημένο περιβάλλον, Επιπτώσεις στον άνθρωπο, Συμβολή στην διαχείριση ηφαιστειακών εκρήξεων, Αεροπλοΐα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
73
ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ (ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ) Η Έκρηξη του Ηφαιστείου Cumbre Vieja στη Νήσο La Palma (Κανάρια Νησιά) και οι Επιπτώσεις στην Αεροπλοΐα.pdf (35 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο