ΜΙΚΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (“COMPLEX ARTIFICIAL INTELLIGENCE ALGORITHM SCHEME FOR OPTIMISATION PROBLEMS”)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229280 47 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδίαση και Κατασκευή Συστημάτων Αγωνιστικών Οχημάτων
Βιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αθανασάκος Λουκάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
(Αγαθοκλής Κριμπένης, Επίκουρος Καθηγητής, Γενικό Τμήμα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΜΙΚΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (“COMPLEX ARTIFICIAL INTELLIGENCE ALGORITHM SCHEME FOR OPTIMISATION PROBLEMS”)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΜΙΚΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται το ζήτημα των αλγορίθμων βελτιστοποίησης, το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς των θετικών επιστημών οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα που χρίζουν βελτιστοποίηση, όπως η μηχανική και ο σχεδιασμός εξαρτημάτων υψηλής απόδοσης. Στόχος της εργασίας αυτής αποτελεί η δημιουργία ενός καινοτόμου μικτού σχήματος αλγορίθμων βελτιστοποίησης, το οποίο αποσκοπεί να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης με το μικρότερο δυνατό αριθμό αξιολογήσεων της αντικειμενικής συνάρτησης. Γίνεται ανάλυση μερικών από τους πιο διαδεδομένους αλγορίθμους βελτιστοποίησης μεσκοπότονκαθορισμότωνκατάλληλωνπαραμέτρωνγιατηχρήση τους μέσα σε ένα μικτό σχήμα, ενώ παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της απόδοσης των επιλεγμένων αλγορίθμων από τη μεμονωμένη χρήση τους σε συναρτήσεις αναφοράς, αλλά και της αντίστοιχης απόδοσης του μικτού σχήματος για το ίδιο πρόβλημα.
Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγή στο αντικείμενο που αντιμετωπίζει η παρούσα μελέτη. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται μια ανάλυση της έννοιας της βελτιστοποίησης αλλά και των αλγορίθμων βελτιστοποίησης και των εφαρμογών τους, ενώ παρουσιάζονται και οι επιλεγμένοι προς χρήση αλγόριθμοι. Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι αλγόριθμοι αυτοί παραμετροποιούνται για να αξιοποιηθούν από ένα μικτό σχήμα βελτιστοποίησης, ενώ καθορίζονται και οι αντικειμενικές συναρτήσεις αναφοράς, μαζί με τη δομή του μικτού σχήματος. Στο Κεφάλαιο 4 αναλύεται η μεθοδολογία εφαρμογής, ενώ στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τη μεμονωμένη εφαρμογή των αλγορίθμων, αλλά και από την εφαρμογή του μικτού σχήματος. Στο Κεφάλαιο 6, τέλος, καταλήγουμε σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί το βέλτιστο αυτό σχήμα, σε θέματα μελλοντικής έρευνας αλλά και σε πιθανές βελτιώσεις που επιδέχεται η διαδικασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
βελτιστοποίηση, αλγόριθμος, τρισδιάστατη σχεδίαση, μικτό σχήμα αλγορίθμων, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
55
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΣ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο