Ανάπτυξη και αξιολόγηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, για την προσχολική ηλικία με τίτλο: Ας μετρήσουμε, παρέα με τα ζώα της φάρμας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229288 107 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μιχελοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδόπουλος Σπύρος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σφυρόερα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη και αξιολόγηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, για την προσχολική ηλικία με τίτλο: Ας μετρήσουμε, παρέα με τα ζώα της φάρμας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη και αξιολόγηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, για την προσχολική ηλικία με τίτλο: Ας μετρήσουμε, παρέα με τα ζώα της φάρμας»
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την ανάπτυξη και την αξιολόγηση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο “Ας μετρήσουμε, παρέα με τα ζώα της φάρμας!”. Το ψηφιακό υλικό, το οποίο παρήχθη στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, βασίζεται σε θεωρίες μάθησης στην θεματική περιοχή των μαθηματικών, για την προσχολική ηλικία. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε βιβλιογραφία που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών με διαδραστικά στοιχεία και μηχανισμούς ψηφιακών παιχνιδιών, στο γνωστικό πεδίο των μαθηματικών.
Σκοπός του ψηφιακού μέσου που παρήχθη, είναι η εξοικείωση των μαθητών του νηπιαγωγείου με τους αριθμούς, 1 έως 10. Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού υλικού που παρήχθη, σε επίπεδο λειτουργικότητας, ως βοήθημα με το οποίο αποκτάται και εξασκείται η πρώτη αρίθμηση.
Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, συλλέχθησαν δεδομένα από νηπιαγωγούς που δοκίμασαν το παραγόμενο ψηφιακό υλικό. Αφού πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του υλικού, οι νηπιαγωγοί απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και κατέγραψαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με υλικό. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού υλικού σε δύο τάξεις νηπίων, προκειμένου να εντοπιστούν από μαθητές προσχολικής ηλικίας τα επίπεδα ευχρηστίας και ψυχαγωγίας που παρείχε το υλικό. Επιπλέον, διερευνήθηκε η εκπαιδευτική αξία του παραγόμενου υλικού, ως εργαλείο των ΤΠΕ για την εκπαίδευση.
Από την ανάλυση των παρατηρήσεων των εκπαιδευτικών, προκύπτει ότι το ψηφιακό υλικό “Ας μετρήσουμε, παρέα με τα ζώα της φάρμας!”, προσφέρεται ως βοήθημα στην εξάσκηση οικείων γνώσεων, στη θεματική της πρώτης αρίθμησης και της αναγνώρισης των αριθμητικών ψηφίων, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται μέσα σε ένα καλά οργανωμένο διδακτικό πλαίσιο, με επιπλέον υποστηρικτικές δραστηριότητες και κοινούς μαθησιακούς στόχους, ικανούς να προσεγγίσουν τη θεματική περιοχή των μαθηματικών και ιδιαίτερα την έννοια της αρίθμησης.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου το υλικό να προσεγγίζει ακόμη πιο ικανοποιητικά τη λογική του προγράμματος σπουδών του νηπιαγωγείου και να περιέχει περισσότερα χαρακτηριστικά ψηφιακού παιχνιδιού, προκειμένου να είναι πιο ψυχαγωγικό, με περισσότερες προκλήσεις και διαβαθμισμένα επίπεδα εξάσκησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, αριθμητικός γραμματισμός, μαθηματικά, προσχολική εκπαίδευση, ΤΠΕ, Scratch
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
170
Θεοδώρα Μιχελοπούλου Διπλωματική εργασία 2022 Ανάπτυξη και αξιολόγηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για την προσχολική εκπαίδευση .pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο